ArchitectuurNL 05 2016 – pag. 75

ArchitectuurNL 05 2016 – pag. 75

Door: | 29-04-2021

achter het huis. Het ligt op het plateau van Margraten, waar vroeger vuursteen werd gedolven, er
bevindt zich zelfs nog een oude vuursteengroeve op het erf. De afwatering over het plateau heeft
geulen uitgesleten, zogenaamde grubben die meestal droog staan, een zo’n grubbe loopt over
het terrein. Kenmerkend voor de omgeving van Banholt waren de vele fruitbomen in de weilanden,
maar door de komst van grote landbouwmachines zijn veel fruitbomen gerooid. In de weien bij
Dekkers boerderij staan nog oude fruitbomen en er zijn nieuwe aangeplant.
Het landschappelijk plan bevat ook enkele follies, waarvan er een in uitvoering is en gebouwd
wordt van de oude dakpannen van de stal. De oude schuur had oorspronkelijk een puntdak,
dat is vervangen door een hoog plat dak met ronde lichtkoepel (3 en 4). De ruimte is nu als
expositieruimte in gebruik, op de verdieping staat het landschappelijk ontwerp tentoongesteld. In
de gevel naar de straat toe heeft Dekkers een etalage gemaakt, waar een kunstwerk toont aan
de buurt wat er op dat moment binnen te zien is. De buurt is wel nieuwsgierig naar het ‘huis met
de latjes’. De combinatie van oud en modern spreekt ook daar blijkbaar aan, Dekkers heeft al een
ontwerpopdracht voor een huis in de buurt.
Het bestaande woonhuis en vakantiehuis zijn in dezelfde stijl gehandhaafd. Tijdens de verbouwing
hebben Jeanne Dekkers en haar gasten er gelogeerd. De grote stal is ingrijpend gemoderniseerd:

11

10

8

9

het dak is opgetild, om een hoge entresol mogelijk te maken. Die rust zware houten liggers en
heeft een stalen balustrade (7). In het midden is over beide verdiepingen een blok met keuken en
sanitair geplaatst en met metaal bekleed (6). De keuken is de centrale plek in het huis, vanuit hier
kijk je de eet/woonkamer in en heb je via twee hoge deuren uitzicht op het landschap rondom (11).
Er is een nieuwe gegoten betonvloer aangebracht. ‘Ik wilde de stoerheid van de schuur behouden,
door gebruik van stevige balken, staal en beton.’ verklaart Dekkers haar materiaalkeuze.
Alle muren en het dak zijn geïsoleerd. ‘De bestaande muren van de stal waren weliswaar heel dik,
maar toch was het koud, met de isolatie zijn de muren nu nog dikker.’ wijst Dekkers. De bestaande
stalramen zijn behouden en hebben nu, net zoals alle nieuwe vensters, 50 cm diepe nissen.

Belangrijk in het ontwerp zijn de vides en zichtlijnen, de langste zichtlijn binnen is 30 m, die loopt
door de stal en de schuur (6). Maar ook de doorzichten naar buiten zijn zorgvuldig uitgekozen,
om zo veel mogelijk uitzicht te tonen. Daarnaast zijn er twee nieuwe ronde trappen gemaakt, die
zeer vakkundig zijn uitgevoerd in massief hout (9). De entresol loopt door naar een buitentrap en

naar de oude woonvleugel. Ook op de begane
grond is een doorgang gemaakt naar de oude
vleugel. Bovendien lopen alle ruimtes rond het
sanitaire blok in elkaar over. Er zijn dus vele
routes mogelijk door het complex, waardoor je
steeds wisselende ruimtelijke ervaringen hebt,
een ware promenade architecturale.
Op de begane grond is ook een grote
werkruimte voor Dekkers, behalve op haar
bureau in Delft kan ze nu ook vanuit haar huis
in Banholt werken. Erboven heeft ze een atelier
waar ze schildert (8). Een scheve dakkapel
brengt een zee van licht binnen en biedt een
mooi uitzicht over het Limburgse landschap.

75 ArchitectuurNL

72-73-74-75_thuisbij.indd 75 10-10-16 16:04

Gerelateerd