ArchitectuurNL 05 2017 – pag. 63

ArchitectuurNL 05 2017 – pag. 63

Door: | 29-04-2021

Schiecentrale 4B op de Lloydpier in Rotterdam
bestaat uit twee schijven nieuwbouw die
rond een oude elektriciteitscentrale zijn
gebouwd. Mei architecten is sinds 1999
bij de herontwikkeling van dit voormalige
havengebied betrokken met diverse
hergebruik- en nieuwbouwprojecten, de
Schiecentrale 4B vormde letterlijk de bekroning
van de ontwikkeling (foto 6). Op de noordkop
van de hoge schijf (2) kocht architect Robert
Winkel van Mei architecten bij de start
verkoop in 2008 meteen drie aaneensluitende
appartementen op de bovenste verdieping.
Hij ging er wonen en vestigde er zijn bureau.
De vrije plattegronden en de fl exibiliteit van
het gebouw maakten het mogelijk dat de
werkruimte mee kon groeien met het aantal
medewerkers. Maar Mei maakte het laatste
jaar zo’n groei door dat in april het bureau is
verhuisd naar een grotere ruimte op de 6e
verdieping. Ook weer voor tijdelijk, want in
2019 verhuist het bureau naar de Fenixloods in

Katendrecht, waar Mei eveneens de transformatie en uitbreiding ontwerpt. ‘Ik kom zo steeds verder
van mijn werk te wonen, zie er nu al tegenop!’ grapt Robert Winkel.
Winkel geniet dus sinds kort van zijn fl ink uitgebeide appartement, waar hij samen met zijn vrouw
Mieke en drie kinderen woont. ‘Sommige mensen vragen zich wel eens af of het voor kinderen leuk
is om zo hoog in een fl at te wonen. Het gaat prima, als je maar regelmatig met ze erop uit gaat.
Binnen hebben ze een zee aan speelruimte, en doordat er geen drempels in de woning zijn en de
ruimte grotendeels open is, kunnen ze naar hartenlust rondcrossen. Zelfs het bad kan rondrijden
in de woning.’ Een vrijstaand bad in de ouderslaapkamer kan, na aldaar gevuld te zijn, op stevige
wielen vrij rondrijden. Zo is het mogelijk om met uitzicht op de haven te baden, of kijkend naar
een fi lm in de thuisbios. Winkel toont hoe eenvoudig de afvoer is: een korte slang kan uit het bad
getrokken worden en zo kan het bad in de goudkleurige inloopdouche geleegd worden. (14)
Met toevoeging van de voormalige kantoorruimte op de 16e verdieping (4), heeft het appartement

76

5

3 4

ArchitectuurNLTekst Jacqueline Knudsen Fotografie Ossip van Duivenbode en Jeroen Musch

THUIS BIJ

62-63-64-65_thuisbij.indd 63 09-10-17 16:02

Gerelateerd