ArchitectuurNL 05 2018 – pag. 13

ArchitectuurNL 05 2018 – pag. 13

Door: | 29-04-2021

Ambachtelijk beton
Een strandhuis noemt bureau V8 architects de villa die recentelijk is gerealiseerd op het

Amsterdamse Rieteiland-Oost. Aan de waterkant trapt het terras af naar het brede water met

de eigen aanlegsteiger. De volumineuze woning oogt kleiner door de gedeeltelijke verzinking

in een duintalud. Bijzonder zijn de dragende betonnen gevels met subtiele kleurnuances en

ornamenten in gietijzer. Als parel steekt een gebogen glazen erker uit de zijgevel.

Rieteiland Oost is een klein opgespoten eiland
op IJburg Amsterdam, tussen het Diemerpark
en het Grote Rieteiland. In een duinachtig
landschap, gemaakt naar een ontwerp van Buro
Lubbers, zijn 90 kavels inmiddels bijna allemaal
ingevuld met vrijstaande villa’s. Vorig jaar is aan
de noordoostkant van het eiland een robuuste
betonnen villa gerealiseerd naar ontwerp
van het Rotterdamse bureau V8 architects.
De opdrachtgevers/bewoners, adviseurs op
het gebied van vastgoed (civieltechnisch en
juridisch), hadden al eerder zakelijk contact met
de architecten van V8 en verleenden hen in
2015 de ontwerpopdracht. Ze woonden in de
binnenstad van Amsterdam en wilden op het
Rieteiland Oost een stoer huis aan het water
realiseren, waar ook hun drie jonge kinderen
alle ruimte zouden hebben om te spelen.

Duinhuis aan het water
Het huis heeft de entree aan de Larikslaan en
de achtertuin aan het brede water, met aan de
overkant de huizen op het Grote Rieteiland. De
achtertuin grenst aan een strook semiopenbaar
groen en in het water hebben de huizen elk
een aanlegsteiger.
Architect Michiel Raaphorst van V8: ‘Het is het
grootste huis (323 m2) op de grootste kavel
van het eiland. Toch oogt het niet zo, omdat
een groot deel niet zichtbaar is van buitenaf:
we hebben het huis in een duintalud gezet.
De kelder en een groot deel van de begane
grond zijn hierdoor aan het oog onttrokken.
De duin sluit aan bij de landschappelijke
inrichting van het eiland.’ Op het niveau van
de begane grond is het maaiveld opgehoogd
met EPS blokken, om de gronddruk tegen de
gevel te reduceren en om zettingen van het
maaiveld te minimaliseren. Daarop ligt een laag

aarde en zand, beplant met duinvegetatie. De
grenzen van het perceel zijn afgebakend met
paalhoofden, ook weer een verwijzing naar
duin en strand.

Privacy en uitzicht
De deels in het duin verzonken begane
grond is grotendeels het domein van de drie
kinderen, met een speelruimte, een badkamer
met dubbele douche en drie slaapkamers.
De speelruimte kan ook tot logeerkamer
omgetoverd worden, in de kastenwand is een
tweepersoonsbed verborgen.
De eerste verdieping is de leefruimte van het
gezin: met een studiehoek, zithoek, eetkeuken,
een ronde erker opzij en aan de voor- en
achterkant grote terrassen. ‘De huizen staan
hier best dicht opeen en dicht op de straat.
Vanwege het uitzicht en privacy hebben we de
woonvertrekken en aansluitende terrassen op
niveau +1 gesitueerd. Aan de waterkant kijk je
zo over de rietkraag heen naar het water en de
overkant, en aan de straatkant tegen het groen
van de bomen. Op de eerste verdieping is dit
huis de ultieme doorzonwoning, met (bijna)
dichte zijgevels en geheel open gevels naar de
straat en het water. Zelfs vanaf het terras aan
de straatzijde heb je dwars door het huis heen
uitzicht op het water aan de achterkant.’

Constructieve betongevel
De betonnen gevels zijn een verhaal apart.
‘In samenspraak met de opdrachtgever is de
ambitie gesteld om de betonnen gevel ook
echt de draagconstructie te laten zijn en niet
een esthetische schil.’ De gevel is volledig in
het werk gestort, in dunne laagjes die fijne gele
kleurnuances in het betonmengsel laten zien.
Een techniek die Peter Zumthor in zijn Bruder

Klauskapelle in Wachendorf ook toepaste, en
het beton karakteristieken van natuursteen
verleent. De ruwe plankenbekisting die voor
het storten is gebruikt, zorgt bovendien voor
een mooie oppervlaktestructuur. Naast de
kleurnuances en structuur wordt het beton
verfraaid door gietijzeren ornamenten die
direct in het beton zijn meegestort. Langs de
dakrand hebben deze ornamenten de vorm
van een doorgezaagde schelp die aan de
onderzijde uitmondt in een verticale lijn, als een
watergeul. In de centerpengaten in het beton
zijn gietijzeren schij¬es geplaatst, gedecoreerd
met een ander schelpmotief Kortom, een
constructieve gevel die tegelijkertijd zeer
esthetisch en ambachtelijk is. Om het beton
ook mooi en vuilstreeploos te houden, is de
vensterbank van het enige venster op de
tweede verdieping naar binnen toe aflopend
gemaakt, met gaatjes voor de waterafvoer.

Bekisting hergebruikt
De vloeren van de begane grond, 1e en 2e
verdieping zijn in het werk gestort op bekisting
en met isokorfverbindingen gekoppeld aan
de dragende betongevel. Het plafond van
de begane grond – tevens onderzijde van
de 1e verdiepingsvloer – toont het reliëf van
de planken bekisting. Op de woonverdieping
is het plafond afgewerkt met hergebruikte
bekistingsplanken van de stort van de gevels.
Isolerende verankeringen verbinden de houten
liggers met de gevels. Ook de balken van de
pergola aan de straatkant zijn geborgd in de
betonnen gevels.

Halfronde erker
De meest bijzondere plek in het huis is de
halfronde glazen erker aan de noordzijde.

13 ArchitectuurNL

PAREL

Tekst Jacqueline Knudsen

12-13-14-15_huisrieteiland.indd 13 12-10-18 08:39

Gerelateerd