ArchitectuurNL 05 2018 – pag. 14

ArchitectuurNL 05 2018 – pag. 14

Door: | 29-04-2021

8

Door prachtig verdiepinghoog gebogen glas
kun je hier de zon op en onder zien gaan. Een
cirkelvormige gordijnrail maakt het mogelijk
een ronde ruimte met een semi-transparant
gordijn optisch af te scheiden van de rest van
de woonkamer.
Ook bijzonder fraai is de glazen afscheiding
tussen het trapgat en de keuken, die de
ruimtelijkheid nog versterkt. De woonverdieping
is 3,5 m hoog en kan fungeren als een grote
ruimte (83 m2) maar middels twee schuifdeuren
kan er een muziek- of studeerkamer en
een gang worden afgescheiden. De gang
ligt achter een verdiepinghoog meubel. Dit
meubel is met leer bekleed en verbergt
o.a. beeld- en geluidsinstallaties. Door de
schuifpuien aan beide zijden te openen, loopt
de ruimte nog verder door over de terrassen.
Aan de waterkant is een L-vormige zitkuil met
tribunetrappen gemaakt.
De trap van kelder naar begane grond heeft
open vakken opzij, de brede trap naar de
verdieping is bekleed met gerookt eikenhout
en heeft aan de zijkant laden.
Op de 2e verdieping is de ouderslaapkamer
met badkamer, gaderobe en aansluitend een
patio met jacuzzi en sauna. Een groot dakraam
boven de trap en de garderobe brengt daglicht

in de vrij gesloten verdieping. Op de rest
van het dak liggen warmtecollectoren. De
rechthoekige patio hangt aan het hoofdvolume.
De aansluiting tussen dit volume en de
ronde erker is een staaltje vakmanschap: van
compleet 3D uitgewerkt detail en constructieve
doorrekening tot handmatig uitvoeren en
ruwbouw en a¯ouw naadloos in elkaar laten
overlopen. Het bewijs dat moderne ontwerp-
en engineeringtools nog steeds met aandacht
en ambacht vertaald kunnen worden in een
fascinerend bouwwerk.

Projectgegevens
Locatie: Larikslaan 5, IJburg Amsterdam
Opdrachtgever: particulier Architect: V8
architects Projectarchitecten: Rudolph Eilander,
Michiel Raaphorst Projectteam: Martine Duyvis
Programma: woonhuis voor gezin met 3 kinderen
Bruto vloeroppervlak: 323 m2 Jaar ontwerp:
2015 Oplevering: 2017 Adviseur constructie:
Pieters Bouwtechniek Adviseur installatie:
Boviam Adviseur akoestiek en bouwfysica:
ABT Aannemer: Meijer Bouw Interieur: Roord
Binnenbouw Lichtontwerp: Modular Fotografie:
Ossip van Duivenbode en Jacqueline Knudsen

8. De trap van de begane grond naar de
eerste verdieping. Rechts de deuren naar
de berging, slaapkamers en badkamer. 9.
Plattegronden begane grond, 1e en 2e verdieping
en langsdoorsnede. 10. Het uitzicht over het
water is leidend geweest in het ontwerp van V8.
Vooral op de eerste verdieping is het uitzicht
fenomenaal, zowel vanuit de erker links als
vanuit de gehele woonkamer en keuken en zelfs
het terras aan de straatzijde. Met schuifdeuren
kan een studie- annex muziekruimte worden
afgescheiden van de woonkamer. 11. Eerste
verdieping, gezien richting straat. De trap
naar de begane grond is afgeschermd met
verdiepinghoog glas. Het plafond is bekleed met
hergebruikt bekistingshout.

9

14ArchitectuurNL

12-13-14-15_huisrieteiland.indd 14 12-10-18 08:39

Gerelateerd