ArchitectuurNL 05 2018 – pag. 8

ArchitectuurNL 05 2018 – pag. 8

Door: | 29-04-2021

A

Ground oor First oor Second oor Roof

A’

A

5

4

3

2

8
8

9 12

13

14

9

10

11

1

14

1

1

1. Hall
2. Dining room
3. Kitchen
4. Living room
5. Garden
6. Storage
7. Toilet
8. Bedroom
9. Bathroom
10. Washine machine room
11. Guest room
12. Walk-in-closet
13. Lounge
14. Balcony

7

6

6
A

Ground oor First oor Second oor Roof

A’

A

5

4

3

2

8
8

9 12

13

14

9

10

11

1

14

1

1

1. Hall
2. Dining room
3. Kitchen
4. Living room
5. Garden
6. Storage
7. Toilet
8. Bedroom
9. Bathroom
10. Washine machine room
11. Guest room
12. Walk-in-closet
13. Lounge
14. Balcony

7

6

6

A

Ground oor First oor Second or Roof

A’

A

5

4

3

2

8
8

9 12

13

14

9

10

11

1

14

1

1

1. Hall
2. Dining room
3. Kitchen
4. Living room
5. Garden
6. Storage
7. Toilet
8. Bedroom
9. Bathroom
10. Washine machine room
11. Guest room
12. Walk-in-closet
13. Lounge
14. Balcony

7

6

6
A

Ground oor First oor Second oor Roof

A’

A

5

4

3

2

8
8

9 12

13

14

9

10

11

1

14

1

1

1. Hall
2. Dining room
3. Kitchen
4. Living room
5. Garden
6. Storage
7. Toilet
8. Bedroom
9. Bathroom
10. Washine machine room
11. Guest room
12. Walk-in-closet
13. Lounge
14. Balcony

7

6

6

zandstructuur en afgestemd op de kleur die het messing uiteindelijk
krijgt. ‘Nu steken ze dus nog af, maar op termijn blenden ze weg om één
geheel met de woning te worden’, weet Peters.
De messing gevel staat nu nog te blinken in de zon, maar zal op termijn
een donkerbruin patina krijgen. Aardige details zijn de brievenbus, het
huisnummer, de beldrukker en de deurknop. Doordat ze steeds worden
aangeraakt, zal het messing hier op den duur glanzend gepolijst raken
en fel afsteken tegen de rest van de gevelbekleding. ‘We hebben met de
materialisatie van de gevel bewust een mooie, langzame veroudering
nagestreefd. Op termijn maakt dat het huis alleen maar interessanter,
omdat je het gebruik aan die glans kunt afl ezen’, zegt Peters.

Nadrukkelijke ontwerpwens
De entreehal en de vloer van de begane grond zijn opgetild (vier
traptreden). Achter de voordeur ligt de entree met meterkast en wc en
een schuine wand die ‘het hoekje om’ toegang verschaft tot de keuken.
‘De verhoging is een nadrukkelijke ontwerpwens van de bewoners om te
voorkomen dat, als ze aan de ontbijttafel zitten, uitkijken op hun lelijkste
bezit: de auto’, zegt Mollink. ‘Deze verhoogde positie biedt bovendien
een heel ander perspectief richting de achterkant van de woning waar de
tuin ligt. Voor dit gedeelte van de woning bedachten we een soort zitkuil
à la de jaren zeventig. De kuil ligt verdiept tot op maaiveldniveau.’
Mooi afgewerkte traptreden en een geïntegreerde bank overbruggen het
hoogteverschil van bijna een meter. Het woongedeelte met open haard is
gekoppeld aan de tuin. Achter in de tuin komt op termijn een met groen
begroeid schuurtje.
Over zowat de hele lengte van de woning is een functionele kastenwand
met laden en deuren geplaatst. De deur naar de trap zit ook in deze wand
verborgen.

Brass House staat op Haveneiland-Oost in de Amsterdamse wijk
IJburg. De messing gevel bleek vrij prijzig. Niet alleen door de vierkante
meterprijs van het materiaal, maar ook doordat het strak aanbrengen van
de glimmende stroken binnen de facetvormen zeer arbeidsintensief is.
‘Het gaat hier om handwerk dat buitengewoon zorgvuldig in het werk
moet worden uitgevoerd om het gewenste eŠ ect te bereiken’, zegt Daniël
Peters van MOPET architecten. ‘De messing banen hellen licht naar
binnen en lopen horizontaal en verticaal door.’

Lijnenspel
Om dat lijnenspel goed tot uitdrukking te brengen, luistert de onderlinge
aansluiting van de felsnaden dus heel nauw. MOPET stak veel tijd in een
zorgvuldige detaillering van de gevelfacetten en keek de vaklieden van
de aannemer bijna hinderlijk vaak op de vingers om zeker te zijn van een
strak eindresultaat. En strak is het. Brass House steekt opvallend goed af
bij de omringende woningen die bijna zonder uitzondering in baksteen
zijn uitgevoerd. De opdrachtgever wilde iets aparts en dat is gelukt.

Staalconstructie
De woning ontleent zijn stabiliteit aan de staalconstructie die aan voor-
en achterkant achter de gevel zit. In de gevel is Isovlas aangebracht.
‘De keuze viel op dit materiaal omdat we zoveel mogelijk natuurlijke
grondstoŠ en wilden gebruiken’, zegt Joep Mollink. ‘Glas- of steenwol
en PUR zijn mij een gruwel, ook uit milieuoogpunt. Je zou dergelijke
materialen eigenlijk niet meer moeten voorschrijven, maar Isovlas is een
restproduct van de textielindustrie waar we graag mee werken.’
In de gevel zitten zes grote schuifpuien. Die zijn gemaakt van aluminium
profi elen van Alcoa (kleur Metallo 14MF). In de kozijnen zit triple glas.
De kozijnen zijn afgewerkt met een bruingrijze metallic coating met een

1. hal
2. eethoek
3. keuken
4. zithoek
5. tuin
6. schuur
7. toilet
8. slaapkamer
9. badkamer
10. wasmachine
11. gastenkamer
12. walk-i closet
13. lounge
14. balkon

1e verdieping 2e verdiepingA

Ground oor First oor Second oor Roof

A’

A

5

4

3

2

8
8

9 12

13

14

9

10

11

1

14

1

1

1. Hall
2. Dining room
3. Kitchen
4. Living room
5. Garden
6. Storage
7. Toilet
8. Bedroom
9. Bathroom
10. Washine machine room
11. Guest room
12. Walk-in-closet
13. Lounge
14. Balcony

7

6

6

8ArchitectuurNL

07-08-09-10_brasshouse.indd 8 16-10-18 08:20

Gerelateerd