ArchitectuurNL 06 2016 – pag. 19

ArchitectuurNL 06 2016 – pag. 19

Door: | 29-04-2021

Enkele jaren terug kochten opdrachtgevers
Erik en Claudia de kavel tussen de huizen
ontworpen door 2012architecten (nu Superuse
Studio), Benthem Crouwel, en SeARCH, en
tegenover de villa van Bolles+Wilson. Ze
wilden een strakke villa met veel glas en waren
gecharmeerd van een villa in Holten van Rem
Koolhaas. Ze benaderden daarom eerst OMA
voor het ontwerp van hun droomhuis, maar die
bedankte voor de eer.
Nadat Pi de Bruijn, supervisor van de
bebouwing in Roombeek, zijn visie op de
herontwikkeling voor dit gebied uitgelegd had,
zijn ze in gesprek gegaan met architect Nanne
de Ru van Powerhouse Company. De Ru vond
het een uitdaging om tussen andere architecten
van (inter-)nationale faam een villa te mogen

ontwerpen. Er was een klik en hij kreeg als opdracht: ‘Ontwerp het mooiste huis van de straat.’ Over
mooi en lelijk valt te twisten, maar het is zeker wel het strakste huis van de laan geworden.

Stedenbouwkundige randvoorwaarden
Die laan is nu bijna af. Het is een schakeling van bijzondere huizen. Elk met een heel eigen
karakter, maar door enkele voorschriften wat betreft volume, volumeopbouw en plaats op de kavel,
vormt de bebouwing toch een duidelijke eenheid. Zo moet elke woning twee of drie woonlagen
tellen, tussen de 6 en 10 meter hoog zijn en een plat dak hebben. Ook moet de begane grond
een groter oppervlak hebben dan de verdieping(en). Het tweelaagse hoofdvolume moet minstens
75% van 15m breed x 8m diep x 7m hoog zijn. Alle woningen staan op 4 meter achter de erfgrens,
achter een lage heg en muurtje, die langs de hele laan lopen. De entrees zijn in het midden van
de gevels aan de laan. Pi de Bruijn houdt de regie en moet alle bouwplannen goedkeuren. Het
resultaat mag er zijn.

Bakstenen kubus met glazen omhulling
De grootste kwaliteit van de villa van Powerhouse Company is volgens projectarchitect Stijn
Kemper dat ‘binnen de eenvoud in vormen en materialen toch een rijkheid in ruimtelijke ervaringen
is bereikt. Het spel met zichtlijnen, openheid en beslotenheid, hebben we versterkt in de
materialisering.’
Vanaf de laan oogt het huis als een bakstenen kubus met in het midden de entree, met een deur in
tombak (koper-zink legering). De langformaat bakstenen hebben een gemêleerde donkere kleur en
glans. Ter weerszijden van de tweelaagse kubus zijn kozijnloze glazen vleugels onder een slank wit
overstek. Het houten overstek hangt met stalen liggers aan de betonnen constructie in de kubus,
en wordt ondersteund door dunne kolommetjes. Aan de tuinzijde is de villa geheel van structureel
glas in combinatie met schuifpuien.
De slankheid en strakke detaillering zijn mede het resultaat van de intensieve samenwerking met
constructeur Gilbert van der Lee. ‘We werken in veel projecten met hem samen, we voelen elkaar
precies aan en streven hetzelfde na,’ verzekert Kemper.

Grote ruimtelijkheid
De begane grond heeft een vrij open plattegrond. Langs de voorgevel is een gesloten zone
met gastenbadkamer, toilet, hal, trap en berging. De rest van de ruimte is doorlopend. Twee
kastenwanden delen de ruimte in drieën. Deze wanden staan precies onder de buitengevels van
de kubus en zijn bekleed met walnotenfi neer en Earthcote, een grijze leemachtige stuc. Het strakke
interieur krijgt hierdoor een warme uitstraling. Constructieve steunpunten zijn onzichtbaar in de
wanden opgenomen.
Het ruime middendeel is in gebruik als woonkamer, dit is de meest beschutte plek in de woning.
De vleugel ten noorden hiervan wordt als logeer- en werkkamer gebruikt. In de kastenwand is een
uitklapbaar bed en de toegang naar de gastenbadkamer opgenomen. Deze ruimte kan van de

1. In het hart van het huis is een ronde trap. 2. De
Museumlaan met rechts de villa van Powerhouse
Company. Op de kop van de laan ligt het
Balengebouw, waarin in 2017 het mediahuis komt
van Tubantia. 3. Situatie. 4. Plattegronden begane
grond en verdieping. begane grond (8,5×18,5m)
en verdieping (8,5×10,8m).

2

3

4
M

u
seu

m
laan

Bams
hoev

elaan

19 ArchitectuurNLTekst Jacqueline Knudsen Fotografie Ossip van Duivenbode en Jacqueline Knudsen

PAREL

18-19-20-21_villaenschede.indd 19 29-11-16 14:22

Gerelateerd