ArchitectuurNL 06 2016 – pag. 25

ArchitectuurNL 06 2016 – pag. 25

Door: | 29-04-2021

Het voormalige hoofdkantoor van Philips Lighting is in fasen gebouwd tussen 1973 en 1984. Lange
tijd was het gebouw met de parkeerterreinen eromheen een gesloten enclave, midden in de
binnenstad van Eindhoven. Na vertrek van Philips naar de High Tech Campus kwam het gebied vrij.
In navolging van de Lichttoren en de Witte Dame even verderop, is nu ook het voormalige
hoofkantoor van Philips Lighting aangepakt. Het terrein eromheen wordt nu langzamerhand echt
onderdeel van de stad. In samenwerking met Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw
heeft diederendirrix een stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van dit gebied
opgesteld. De herontwikkeling van deze locatie is onderdeel van de Westersingel waarvoor West 8
een masterplan ontwierp. De Westersingel verbindt de binnenstad met Strijp-S.

Stadspark met Genderbeek
Achter het kantoorgebouw, op de plek van de parkeerterreinen en twee lage kantoorgebouwen
die worden gesloopt, komt een stadspark. Hier wordt de gedempte Genderbeek weer geopend.
De beek is in 1949 gedempt vanwege het vervuilde water. De heropening draagt bij aan de
waterhuishouding van de stad en creëert extra belevingswaarde. Diederendirrix heeft ook
het ontwerp gemaakt voor de recente transformatie van het hoofdkantoor en twee nieuwe

woongebouwen in de oksels van de Philips
Lighting vleugels aan de Mathildelaan. Onyx
wordt een 80 meter hoge woontoren met 135
luxe appartementen en Gaagle, een vijflaags
gebouw met 45 studentenwoningen. Het wordt
een dynamisch woonwerkgebied met een
nieuw park.

Transformatie kantoorgebouw
De 567 nieuwe lofts in de drie vleugels van het
voormalige kantoorgebouw van Philips Lighting
zijn 4 meter hoog.
Bovenop het gebouw is een nieuwe verdieping
geplaatst met 49 ruimere penthouses met
terras. De lofts en penthouses zijn bestemd
voor een- of tweepersoonshuishoudens van
starters en expats. De shortstay huurders
wonen hier een half tot een heel jaar. De
woningen worden volledig ingericht verhuurd.
Op de begane grond zit een supermarkt,
diverse horeca en winkels, een fitness-studio
en kantoren. De structuur van het gebouw en
de betonnen trappenhuizen zijn behouden,
maar de gevels zijn volledig vernieuwd. Dwars
door het gebouw, vanaf de Mathildelaan
naar het toekomstige park, is een openbaar
toegankelijke passage. De lifthal heeft een luxe
uitstraling met wanden bekleed met marmeren
platen. De gangen naar de appartementen zijn
eenvoudig en verlaagde plafonds moeten deze
een iets vriendelijker uitstraling geven. In de
lofts contrasteren de ruwe kolommen, balken
en plafonds mooi met de wit gestucte wanden
en de nieuwe gladde puien en vloeren.

Gevels
Het bestaande kantoor had gevels in grindbeton. Heel karakteristiek, maar wel donker en gesloten.
Bij de ingangen in het hart van het gebouw is dat grindbeton behouden, als verwijzing naar het
verleden. Daar waar nieuwe gesloten gevels zijn gemaakt, zijn deze bekleed met travertin in een
kleur die ton-sur-ton aansluit op het grindbeton.

1. Voor dit project is een verticaal schuivend
venster ontwikkeld, waarvan het middendeel
geheel naar beneden kan schuiven. 2. Situatie
met Philips Lighting (donkerbruin), de nieuwe
woontorens Gaagle (G) en Onyx (O) en het
toekomstige Victoriapark. 3. Nieuwe gevel
vanuit het zuidoosten. 4. Transformatieplan
diederendirrix voor Philips Lighting van kantoor
tot woongebouw: strippen, nieuwe gevel, laag
penthouses erop, indeling in lofts en in de plint
commerciële ruimtes en een passage • Foto’s
Jan Willem Schouten, JAWS media.

2

3

4

PSV Mathildelaan

Victoriapark

W
it

te
D

am
e

E
m

m
as

in
g

elPh
ilips Light

ing

O

Lichtt
oren

G

25 ArchitectuurNL

HERBESTEMMING

24-25-26-27_philipslighting.indd 25 29-11-16 15:18

Gerelateerd