ArchitectuurNL 06 2017 – pag. 73

ArchitectuurNL 06 2017 – pag. 73

Door: | 29-04-2021

van der Rohe. Deze Duits-Amerikaanse architect en meubelontwerper was een van de eerste die
industrieel ging denken, maar toch ‘oude’ materialen zoals baksteen bleef gebruiken. Hij vertaalde
die stijl in een schil van vlak gevoegde Duitse bakstenen in een wat groter formaat. Het materiaal
is ook toegepast in de bestrating rondom de woning. Hij is de eerste om te erkennen dat baksteen
een CO2 verslindend materiaal is. Als enig excuus voert Von Meding aan dat het om een restpartij
ging, die anders was blijven liggen.

Door het hele huis zijn slechts drie kleuren toegepast. Het vurenhouten casco is behandeld met
een duurzame biobased white wash beits (leverancier Rolsma). Dit geeft alle geschuurde wanden
dezelfde uitstraling. De bakstenen buitengevel heeft nagenoeg dezelfde tint. Een fellere kleur was
volgens Von Meding niet nodig omdat de nerven en noesten in het hout de wanden een soort
nonchalante levendigheid meegeven. Voor de marmoleum vloerbedekking, de inbouw meubels
en de keuken is gekozen voor een terughoudende groengrijze tint. De slanke aluminium kozijnen
(profielsysteem PureONE van Mindow) zijn uitgevoerd in antraciet (RAL 7021). Ze zijn bedacht als
referentie aan de ranke staalprofielen van weleer en vormen een mooi contrast met de zware
bakstenen massa van het huis. Von Meding koos voor dit relatief sobere kleurenpalet omdat het

goed past bij de toegepaste natuurlijke materialen en het een rustige sfeer oproept waarbij het
gezin zich goed voelt.

Ook over de positie van de ramen en de open plattegrond op de begane grond is grondig
nagedacht. Ze brengen rust en het gezin ervaart de woning als een levensgrote open loft. Om
zoveel mogelijk leefoppervlak te creëren, zijn de slaapkamers van de ouders en de drie kinderen
Teresa, Cornelis en Mathilda bewust vrij klein gehouden. Door deze beslissing konden de trap, de
hal en de overloop met een kleine overmaat worden uitgevoerd. De kingsize overloop fungeert met
zijn riante afmeting zelfs als extra kamer. Deze opzet maakt dat de bewoners de ruimte als groot
ervaren en de verkeersruimte rondom de trap gebruiken voor spelen en werken.

73 ArchitectuurNLTekst Peter de Winter Fotografie Ossip van Duivenbode

70-71-72-73_thuisbij.indd 73 28-11-17 16:59

Gerelateerd