Multifunctioneel entreegebied Stadsschouwburg Utrecht

Actualiteiten, Nieuws

Multifunctioneel entreegebied Stadsschouwburg Utrecht

Door: Petra Starink | 27-01-2016

Na een verbouwingsperiode van anderhalf jaar wordt de Stadsschouwburg in Utrecht heropend. De renovatie is door Van Hoogevest Architecten in fases uitgevoerd om de continuering van het theaterprogramma mogelijk te houden. Het entreegebied is optimaal multifunctioneel geworden met een publiek gedeelte.

In de eerste fase zijn het entreegebied, restaurant Zindering en de Blauwe Zaal gerenoveerd. Belangrijke vraag van de opdrachtgever was een verheldering van de routing, waarbij publieke en private verkeersstromen gescheiden zouden worden. De aanwezige kantoorruimtes nu geclusterd in het souterrain. Een nieuwe zijentree maakt het kantoorgebied separaat toegankelijk waardoor personeel niet meer door het publieke gebied hoeft te lopen. Via deze route wordt ook het restaurant op de verdieping ontsloten. De kantoorruimtes in het souterrain zijn voorzien van extra daglicht door bij de glazen voorgevel op de begane grond openingen te maken in de vloer, voorzien van beloopbaar glas.

Multifunctioneel entreegebied

Een andere wens van de Schouwburg was een publieksvriendelijk en multifunctioneel entreegebied. Dit is mogelijk gemaakt door uithuizing van de kantoorruimtes direct achter de voorgevel en verwijdering van een dichte scheidingswand. Nu komt optimaal daglicht binnen en is een ruim gebied ontstaan dat via een glazen schuifpui ook kan worden afgesloten van het theaterdeel. Het entreegebied is separaat te gebruiken voor ontvangsten van groepen die niet naar het theater gaan. De Schouwburg heeft hier nu ook een nieuw stadscafé.

Inschuifbare tribune

In de Blauwe Zaal vond een ingrijpende verbouwing plaats om ook hier de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Een inschuifbare tribune maakt het mogelijk om de zaal voor verschillende doeleinden te gebruiken. De nieuwe installatietechnische voorzieningen zullen het energieverbruik sterk terugdringen. De Douwe Egberts zaal is in een tweede fase gerenoveerd ook met verbeteringen ten aanzien van techniek, zitcomfort en meer mogelijkheden voor mindervaliden. Restaurant Zindering is gerenoveerd met een nieuw interieurconcept van ontwerpbureau Concrete.

In ArchitectuurNL nummer 2 van 2016 staat een uitgebreid artikel over de renovatie van de Stadsschouwburg in Utrecht door Van Hoogevest Architecten.

Fotografie: Frank Hanswijk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.