Kansen in Leiden

Architect, Inspiratie, Nieuwe wegen, Ondernemen

Kansen in Leiden

Door: Peter Visser | 15-04-2013

Locus architecten is sinds januari 2011 de nieuwe naam van Hendriks Schulten Architecten, dat van 1986 tot 2005 deel uitmaakte van de architectengroep in Amsterdam. Een bureau met een lange geschiedenis dus, dat vanwege het huidige architectuurklimaat zijn werkwijze drastisch heeft moeten aanpassen. De oplevering van CentrumCampus Oosterheem en de verhuizing naar een nieuw kantoor lijken deze nieuwe ontwikkelingen te markeren. Architect Ianthe Mantingh werkt hard aan nieuwe initiatieven, om ook in de toekomst het bureau van opdrachten te voorzien.

Eigen initiatieven

De opdracht voor het centrum in Zoetermeer stamt nog uit 2004 en omvat 30.000 m2 woningen en voorzieningen. Een opdracht als deze voorziet architecte Ianthe Mantingh (1979) de komende tijd niet meer. ‘Kant-enklare opdrachten komen niet meer langs, als architect zul je vandaag de dag zelf de boer op moeten, eigen initiatieven ontwikkelen en aan de man brengen.’ aldus Mantingh. Ze heeft het stokje overgenomen van Gert-Jan Hendriks (1946), die sinds januari van dit jaar terugtrad als directielid, hoewel hij nog steeds betrokken is bij het bureau.

Aan die eigen initiatieven wordt hard gewerkt, zoals het project schuurwoningen, een prijswinnend ontwerp uit 2011 voor 46 levensloopbestendige woningen in Schipluiden. Het plan is erop gericht om inwoners de mogelijkheid te geven hun huis in de loop der jaren aan te passen, uit te breiden en te transformeren al gelang de levensfase van de bewoners. Uitgangspunt is, in het kort, een grote schuur als een soort regenjas, waaronder in eerste instantie een bescheiden starterswoning komt. Deze is in de loop der jaren uit te breiden met bijvoorbeeld werkruimte aan huis, extra kamers voor de kinderen en op te splitsen als een kangoeroewoning.

Tweede prijs van de vakjury, eerste prijs van het publiek, dat levert in eerste instantie geen werk op. ‘Maar er blijkt toch nog steeds belangstelling voor het plan te zijn,’ verzekert Mantingh ‘ook uit de hoek van projectontwikkelaars. Een verdere uitwerking van het plan en een mooie flyer moeten daarbij helpen mogelijke opdrachtgevers te overtuigen en wie weet komen de schuurwoningen dan ooit ergens te staan.’

Herbestemmen

Een andere opgave die toekomst heeft is herbestemming, er is nog zoveel bruikbare leegstand. Locus heeft Samen met woningcorporatie Elan Wonen heeft Locus in Haarlem gekeken naar een leegstaand kantoorpand om dat mogelijkerwijs om te bouwen tot woningen. Een win-win situatie, want Elan wonen kreeg gratis advies en Locus kreeg een uitbreiding van de portfolio.

Dat deze aanpak werkt blijkt uit het feit dat er een aantal vervolgopdrachten uit zijn voortgekomen. Voor het kantoorpand in Haarlem kwam een vervolg in de vorm van een optimalisatie met 56 in plaats van 36 woningen, om de kans op een haalbaar plan te vergroten. Een andere vervolgopdracht van Elan Wonen zit eraan te komen, een stedenbouwkundige studie naar 30 seniorenwoningen in Spaarndam. Een derde vervolg op het onderzoek naar herbestemming in Haarlem is een opdracht van de gemeente Rijnwoude om te kijken naar de toekomstmogelijkheden van het gemeentehuis aldaar, dat in 2014 leeg komt te staan na de fusie van Rijnwoude, Boskoop en Alphen aan den Rijn.

En zo blijkt van het een het ander te komen. Tijd om stil te zitten heeft Mantingh niet, want het zelf initiëren van projecten ziet zij als nieuwe rol van architecten. Er zijn nog zoveel leegstaande (kantoor)panden die schreeuwen om hergebruik, handen uit de mouwen dus.

Samenwerken

De verhuizing van Amsterdam naar Leiden heeft ook zo zijn gevolgen gehad. Ten eerste zit Locus op een prachtige locatie in het gebouw Nieuwe Energie (ArchitectuurNL #06/2009), dat helemaal vol zit met creatieve bedrijven. Ten tweede bevalt het architectuurklimaat hier heel goed, er wordt veel meer gedacht aan samenwerking dan aan concurrentie.

Zo deelt Locus de unit in Nieuwe Energie met de stichting EnergiekLeiden. En al deze nieuwe contacten, met architecten en andere creatieven, kunnen weer nieuwe plannen en ideeën genereren. Een werkomgeving vol mogelijkheden en kansen in een stad vol mogelijkheden en kansen.

‘Waar ik momenteel ook druk mee ben is kansen in Leiden. Omdat ik ook in Leiden kansrijke leegstand zie, probeer ik partijen te verzamelen die mogelijk geïnteresseerd zouden zijn en probeer ik het proces een flinke slinger te geven. Concreet ben ik nu bezig met drie panden: een hogeschool transformeren naar luxe-appartementen, een kantoorpand in het centrum omvormen naar studentenhuisvesting en een culturele invulling in een voormalig basisschoolgebouw, daar probeer ik een cpo-traject van de grond te krijgen.’

Tekst: Peter Visser

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.