Rob van Esch: van passie tot beroep

Architectuurfotografie

Rob van Esch: van passie tot beroep

Door: Rob van Esch | 05-01-2016

Als architectuurfotograaf wil ik dat mijn foto’s een ode zijn aan de creatie van een architect of het gebouw (interieur of exterieur) dat een eigenaar mooi wil presenteren. Als zij bij het zien van mijn foto’s trots denken van “WOW, heb ík dat gemaakt!?”, dan is mijn missie geslaagd. Ik probeer synergie te bereiken door míjn kunst op hún kunst te stapelen. Door mijn ervaring op heel andere terreinen dan fotografie, kan ik klanten bovendien nog adviseren over hoe men de kracht van de foto’s optimaal kan benutten en maximaal rendement kan halen uit de presentatie.

Carrièreswitch

Sinds begin 2015 werk ik als professioneel fotograaf onder het label Ruimtes in Beeld. Daarvoor deed ik héél andere dingen. Ik heb vijftien jaar bij de Rijksoverheid gewerkt, onder meer als Raadadviseur van de Minister-President, bij Unilever en tot 2015 als directeur van NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven (zoals Ziggo). Toen ik ruim tien jaar geleden voor het eerst een digitale camera in handen kreeg, sloeg het fotografievirus toe en heb ik me de vaardigheden aangeleerd die nodig zijn om goede foto’s te maken. Begin 2015 ben ik van carrière geswitcht. Geen beleid en management meer, maar alleen nog dingen doen waarvan mijn hart écht sneller gaat kloppen: ik wil mooie beelden maken en die aan de man/vrouw brengen. Dat doe ik in opdracht, maar ik werk ook voor een aantal bureau’s zoals Hollandse Hoogte en het Amerikaanse Offset (zoals men zelf zegt: ‘a new, curated collection of extraordinary, engaging imagery from top artists and storytellers around the world’). Tot nu toe is slechts een tiental Nederlandse fotografen toegelaten tot Offset, en ik was de eerste Nederlandse architectuurfotograaf die aan dit bureau werd verbonden.

Licht, lijnen en contrasten

Ik probeer beelden te maken die verrassen, die laten zien wat niet iedereen direct ziet. Beelden waarin de lijnen hun functie hebben, of het nu is om de structuur van het beeld te bepalen of de kijker de weg te wijzen naar het hoofdonderwerp. Beelden van waaruit het licht je tegemoet straalt, en waarin contrasten meehelpen om te laten zien wat écht belangrijk is. Ik wil een sfeer creëren in mijn beelden die past bij het onderwerp. Foto’s moeten het leven in en van het gebouw uitstralen. Daarom voeg ik graag dynamiek toe aan gebouwen door ze in hun ruimtelijke context te vast te leggen, waardoor ook de impact van het gebouw op de omgeving zichtbaar wordt.

Van groot tot klein

Ik ben gek op grote ruimtes en zeker symmetrie is aan mij welbesteed. Tegelijk wil ik wel oog houden voor het detail. Ik vind het een creatieve uitdaging om op die manier verrassing te brengen in een serie over een bepaalde ruimte. Want onverwacht wat extra leveren is een belangrijke manier om jezelf te onderscheiden.

Social media als drager van communicatie

Ik ben van carrière geswitcht, maar ook in een nieuw professioneel leven moet er brood op de plank komen. Eén van de vaardigheden die ik eerder heb opgedaan, komt me nu goed van pas: strategische communicatie op basis van interessante content, gedragen door een doordachte inzet van social media. Dat helpt me om Ruimtes in Beeld in de markt te kunnen positioneren, en eigenlijk heb ik er dubbel lol van: ik kan ook klanten helpen om hún content beter voor het voetlicht te krijgen.

Rob van Esch | Ruimtes in Beeld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.