Architectuurfotografie van Teo Krijgsman

Architectuurfotografie, Inspiratie

Architectuurfotografie van Teo Krijgsman

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-02-2014

In het blad ArchitectuurNL staat de rubriek ‘Door de lens’. Dit is een platform waar een architectuurfotograaf ruimte krijgt om zijn werk te presenteren. In de meest recente editie werk van fotograaf Teo Krijgsman: Van superstrak tot razendsnel.

Alles wat op mijn pad kwam en met fotografie te maken had werd gretig verslonden. Zo ging het ook met architectuurfotografie. Ik fotografeerde aanvankelijk het gebouw louter als object. Later voegde ik andere benaderingen toe: vanuit context, beleving, detail, materiaal, en soms een meer conceptuele benadering. Ik werk van superstrak beeld, gemaakt op statief met eindeloze wachttijden en veel techniek, tot razendsnelle reportagefotografie.

Wat ik zou gaan fotograferen wist ik helemaal nog niet, het maakte me ook niet uit, want ik vond alles spannend.  Een vriend van een familielid maakte artist impressions van bouwtekeningen. Gebouwen die nog niet bestonden. Van het een kwam het ander en niet veel later fotografeerde ik mijn eerste echte gebouw. Als ik me niet vergis het stadskantoor te Lelystad, ik weet niet eens of het er nog staat.

Ik kon het eigenlijk meteen en vond het ook vrij eenvoudig: je loopt om een gebouw heen en waar dat het beste uitkomt – let op een goede ‘vrije’ vorm en (belangrijk!) dat er zo min mogelijk rotzooi voor of ‘door’ het gebouw op de foto komt – daar zet je een camera neer. Dat is een precies werkje, het luistert nauw. Op de foto van het Eye gebouw zitten de lampen niet toevallig net vrij boven het dak, en de gebouwen op de achtergrond vrij van de onderkant. Er zijn verder nogal wat variabelen die het proces tot aan het daadwerkelijk maken van de foto beïnvloeden. Mensen staan er niet toevallig op; het is overdag, de zon schijnt, er zijn wolken. Heb je een ladder nodig (er liggen er twee standaard in de auto). Je denkt er over na en neemt beslissingen.  Je bepaalt wat voor apparatuur je nodig hebt. Staat je camera eenmaal opgesteld, dan bepaal je wat er op komt (uitsnede), je zorgt voor een goede techniek, ruimt hier en daar nog wat op en maakt de foto.

Bekijk de foto’s van Teo Krijgsman in ArchitectuurNL nummer 1 van 2014.

Neem  een abonnement op ArchitectuurNL

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.