BRUUT – Atlas van het brutalisme in Nederland

Boeken

BRUUT – Atlas van het brutalisme in Nederland

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-05-2023

Volgens de makers van BRUUT – atlas van het brutalisme in Nederland – gaat er niets boven het brutalisme. Dit boek is dan ook een ode aan misschien wel de meest verguisde bouwstijl. Arjan den Boer, Martijn Haan, Bart van Hoek, Martjan Kuit en Teun Meurs vonden elkaar in hun gedeelde voorliefde voor het brutalisme. En ze zijn daarmee niet de enigen. De waardering van de bouwstijl beleeft wereldwijd een renaissance.

Smaken verschillen, ook als het om gebouwen gaat en zeker wanneer die gebouwen gemaakt zijn van beton, heel veel beton. De een vindt het sculpturaal en imposant, de ander lomp en intimiderend. Lange tijd was de sloophamer de meest voor de hand liggende optie voor ‘die lelijke betonnen monsters’, tegenwoordig wordt dit erfgoed uit de jaren vijftig tot tachtig steeds vaker getransformeerd of gerevitaliseerd.

Boek BRUUT

In BRUUT geven de makers een eerste inventarisatie van de honderd ‘bruutste’ gebouwen van Nederland, met extra aandacht voor de top 20. Themateksten bespreken de soorten gebouwen waarin de architectuurstijl werd toegepast. Ook de belangrijkste architecten van het brutalisme krijgen een portret: Ben Ingwersen, Hugh Maaskant, Sier van Rhijn, Piet Zanstra, Jo van den Broek en Jaap Bakema.

Deze architecten vonden inspiratie bij de Frans-Zwitserse architect Le Corbusier, de godfather van het brutalisme. Le Corbusier ontwierp de l’Unité d’Habitation (1952), een iconische woonflat in Marseille, en de kapel Notre Dame du Haut in Ronchamp in béton brut: ruw, onafgewerkt beton. Het materiaal zou een belangrijk stijlkenmerk worden van het brutalisme. In Nederland kennen we bijvoorbeeld de markante Aula van de TU Delft, het Eerste Christelijke LTS Patrimonium in Amsterdam, maar ook het Provinciehuis van Noord-Brabant en het NS-station in Doetinchem danken hun karakteristieken aan de uitgangspunten van de bouwstijl.

Lans breken

BRUUT breekt een lans voor het architectonisch erfgoed, zodat de waardering groeit en de dreiging van sloop vermindert. Zodat de ‘bruutste’ gebouwen van Nederland, van school tot kerk, van winkel tot waterkering, van kantoor tot woonhuis, niet meer over het hoofd worden gezien. Daarvoor is alles uit de kast gehaald: eerlijke beschrijvingen, prachtige foto’s, en een afwerking geheel in stijl.

Presentatie

De presentatie van BRUUT. Atlas van het brutalisme in Nederland vindt plaats op donderdagmiddag 25 mei in de Thomaskerk te Amsterdam. Het brutalistische interieur van de kerk is vermaard. Het gebouw staat in de top 20 van brutalistische gebouwen in het boek.

Praktisch

Titel: Bruut | Atlas van het brutalisme in Nederland
Aantal pagina’s: 320
Formaat: 25 x 29 cm
Illustraties: 402 afbeeldingen in kleur en zwart-wit
Uitvoering: Gebonden
ISBN: 978 94 625 8537 9
Jaar: 2023
Auteurs: Arjan den Boer, Bart van Hoek, Martijn Haan, Martjan Kuit, Teun Meurs
Vormgeving: Beukers Scholma
Uitgever: WBOOKS

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.