Gids: wandelen buiten de binnenstad van Almere

Boeken

Gids: wandelen buiten de binnenstad van Almere

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-04-2023

Met de gids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Almerer’, rekent Mari Smits af met alle vooroordelen over Almere. In tien wandelingen logenstraft deze polderaar het imago van ingedutte slaapstad en leidt hij de wandelaar langs vermakelijke kunstwerken, bijzondere tiny houses en zelfgebouwde ecologische woningen. Daarnaast vertelt hij over de geschiedenis van de polder waar het ook in de omliggende natuur prachtig wandelen is.

Regenboogbuurt

Bij de wandeling Buitenpad loopt de route door Almere-Buiten. Begin 1984 kregen de eerste bewoners van Almere-Buiten de sleutel. Volgens de structuurplannen uit de jaren ’70 moest dit stadsdeel 50.000 inwoners gaan huisvesten. De groene zones zouden in verbinding staan met de buitenruimte. De hoofdrichting van de wegen en de groene zones sloot aan bij de oorspronkelijke verkaveling van het agrarische gebied. Net als in Haven en Stad domineren de eengezinswoningen met tuin. Dit leverde Almere-Buiten de bijnaam ‘het Gooi voor de gewone man’ op.

In de jaren negentig werd gekozen voor een andere insteek. Vanaf 1994 werd de Regenboogbuurt gerealiseerd. De buurt omvat 2000 woningen met opvallende kleuren, waarbij niet alleen is gelet op de woningen maar ook op de bomen en struiken. De nabijgelegen Eilandenbuurt is ook bijzonder. De buurt omvat grachtjes en een grote diversiteit aan architectuur en groen.

Weerwaterpad

De route ‘Weerwaterpad’ brengt de wandelaar naar de Filmwijk, een buurt die bij de oplevering in 1992 het decor was van de buitenexpositie ‘Grensverleggend bouwen’. Dit leverde een bijzondere wijk op met cirkelvormige straten en bijzondere architectuur. Duizenden Nederlanders bezochten toen de Filmwijk.

Daarna volgt het kleine woonbuurtje De Fantasie, het resultaat van een prijsvraag uit 1982 met als thema ‘Ongewoon wonen’. Ongewoon is ook de skyline van het centrum van Almere.

Experimentele woningen

De wandeling Oostwolderpad begint in het Cirkelbos, ofwel het Museumbos. Dit bos bevat een aantal landschapskunstwerken, zoals de heuvel Almere Boven. Tevens loop de wandeling langs uiteenlopende typen experimentele woningen. Oosterwold kenmerkt zich dan ook door het feit dat vrijwel alle regels en bouwvoorschriften hier terzijde zijn geschoven. De bouw begon in 2016. Zelfs The New York Times wijdde een groot artikel aan de meest geplande ongeplande plek ter wereld, maar voegde er wel aan toe: ‘Ironically enough, it took a lot of government planning to open the floodgates of self-expression.’

Bestellen

‘Wandelen buiten de binnenstad van Almere’ is een uitgave van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Op Wandelzoekpagina staan de meest actuele routebeschrijvingen, GPS-tracks en gedetailleerde wandelkaarten van de wandelingen uit deze wandelgids.

Bestel deze wandelgids

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.