Algen als potentieel bouwmateriaal

Kennis, Materialen, Onderzoek

Algen als potentieel bouwmateriaal

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-01-2023

In de zomer van 2022 studeerde Irene Wing Sum Wu van BDG Architecten af op een onderzoek naar het gebruik van microalgen als vernieuwend bouwmateriaal aan de Academie van Bouwkunst van de Amsterdamse Hogeschool voor kunsten. Het project genaamde ‘Alive Algae Architecture’ combineert de kennis van wetenschap, kunst en architectuur. Hiermee voerde zij het onderzoek niet alleen uit als wetenschapper maar ook als kunstenaar en architect.

Verschillende medewerkers van BDG Architecten volgen naast hun baan als ontwerper een masteropleiding aan de Academie van Bouwkunst. Een pittige combinatie, vooral richting het afstuderen.

Irene Wing Sum Wu studeerde afgelopen zomer af met haar project Alive Algae Architecture. In het licht van het Parijsakkoord een zeer relevant onderzoek naar gebruik van microalgen als bouwmateriaal dat is uitgewerkt in een poëtisch ontwerp. Het project wordt gezien als vernieuwend onderzoek. “Ik zoek naar een nieuw potentiële bouwmateriaal en promoot het gebruik ervan voor toekomstige architectonische ontwerpen”, aldus Irene.

Microalgen

Bij algen denken de meeste mensen aan de groene drab in sloten en vijvers. Microalgen zijn echter de oudste organismen op aarde en het begin van een voedselketen. Daarbij kunnen ze een belangrijke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen omdat zij CO2 opnemen maar daarnaast zuurstof, brandstoffen en voedsel kunnen produceren. Tevens produceren microalgen een grote hoeveelheid biomassa.

Hoewel deze kleine organismen zoveel voordelen bieden is de ontwikkeling ervan nog steeds duur en gebeurt maar op kleine schaal. Daarom heeft dit project tot doel de markt en de vraag naar microalgen te stimuleren evenals een snellere en goedkopere ontwikkeling van het microalgensysteem. Irene: “Of laat dit afstudeerwerk ten minste de horizon van het publiek verbreden met betrekking tot dit nieuwe potentiële materiaal.

Project

In het project Alive Algae Architecture demonstreert Irene de mogelijkheden van microalgen voor de gebouwde omgeving. Zo onderzocht zij hoe microalgen zijn te integreren in een gebouw of zelfs als bouwmateriaal kunnen dienen.

Hiervoor zijn in natuurreservaat ‘Het Twiske’ vijf torens gerealiseerd als zelfvoorzienend ecosysteem in verschillende landschappen: bos, open grasveld, rietveld, binnen stil water en open golvend water. De vijf torens representeren: consolideren, groeien, oplossen, doorgaan en golven en bieden de mogelijkheid het materiaal en het landschap één voor één in een andere sfeer en perspectief te ervaren.

De torens zijn met elkaar verbonden door verschillende bruggen, wat ook op harmonieuze wijze deze eigenschap van Het Twiske weergeeft: van plek naar plek, van brug naar brug. Dit ontwerp zal de bezoekers een poëtische ervaring bieden met betrekking tot het materiaal en het landschap en het heeft tot doel discussie uit te lokken over het gebruik van algen als een toekomstig materiaal of hulpbron.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.