Gydo Keijzer maakt specialistische oplossingen in metaal

Materialen

Gydo Keijzer maakt specialistische oplossingen in metaal

Door: Jacqueline Knudsen | 13-10-2020

Opgeleid als fijnmechanische instrumentmaker en met ervaring als CAD-CAM-programmeur voor metaalbedrijven kan Gydo Keijzer specialistische oplossingen bieden en laten realiseren voor een breed scala aan metalen producten. Ook voor de bouw, zo bewees hij onlangs in Amsterdam bij een winkelgevel in de PC Hooftstraat, waarin unieke rvs gevelstenen zijn toegepast.

Opleiding fijnmechanische techniek

Al tijdens zijn opleiding in fijnmechanische techniek aan de Leidse instrumentmakers school specialiseerde Gydo Keijzer (1991) zich tot programmeur/ verspaner CNC. Als stagiair ging hij aan de slag bij een metaalbedrijf als conventioneel draaier en frezer. Daar ontwikkelde hij zich verder in de automatisering en werd er CAD-CAM-programmeur voor de draai- en freesafdeling. In 2014 begon hij zijn eigen bedrijf Keijzer CAD CAM Programmeringen en Diensten (KCCPD) en maakte voor vele metaalbedrijven NC-programma’s voor verspanende bewerkingen, zoals frezen, draaien, draai-frezen en meer-assig simultaan frezen. “Ik kwam om in het werk, ik was elke dag van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het programmeren. Na drie jaar vond ik het tijd om een nieuwe weg in te slaan. Ik merkte dat veel metaalbewerkingsbedrijven een beperkt aantal handelingen kunnen doen, afhankelijk van de machines die ze in huis hebben. Als opdrachtgever voor een bepaald product moet je dus vaak zaken doen met meerdere metaalbewerkingsbedrijven of je doet zaken met een bedrijf die onderaannemers onderdelen laat vervaardigen en dat maakt het meestal duurder. Er zijn maar weinig bedrijven die alles zelf in huis hebben. Hier zag ik een kans.”

Internationaal netwerk

“Als programmeur heb ik heel veel bedrijven van heel dichtbij leren kennen, ik weet hun mogelijkheden en specialisaties. Bovendien heb ik de technische achtergrond vanuit mijn opleiding. Ik besloot een nieuw bedrijf te starten waarin ik voor mijn opdrachtgevers computergestuurde verspaningsopdrachten uitzet bij meerdere bedrijven en ervoor zorg dat ieder bedrijf precies dat onderdeel gaat maken waar het goed in is. Zo ontzorg ik de opdrachtgever, die heeft maar met één partij te maken, en wij zoeken de rest uit. Ik bekijk welke technieken voor een bepaald product het beste, efficiëntste en meest voordelige zijn, en ik koop in via mijn uitgebreide netwerk. Dat netwerk breidt zich steeds verder uit, ik doe nu zaken met Mexico, de VS, Suriname, China, Frankrijk, Duitsland, Italië en Turkije. Zowel aan de opdrachtgeverskant als aan de uitvoeringskant. Tot 3 jaar geleden hadden we nog een eigen machinepark, nu besteed ik alles uit.”. Het bedrijf van Keijzer telt nu vier werknemers en is onderdeel van de OBS groep, waarin zich enkele maakbedrijven hebben verenigd, met in totaal zo’n 30 man.

RVS gevelstenen

Keijzer werkt met zijn bedrijf CNC Verspanen sinds 2017 voor diverse markten: voor de machinebouw, robotica, scheepsbouw en sinds kort ook voor de bouw. Begin 2018 werd hij benaderd door Ger Gijzen, senior architect en associate bij UNStudio. “Die had een idee om rvs bakstenen te laten frezen en had al heel wat metaalbedrijven benaderd. Hij was van het kastje naar de muur gestuurd en zat op een dood spoor. Hij had via Google CNC Verspanen gevonden – slimme naam toch? – en ik wilde graag met hem meedenken. Al gauw wist ik hem te overtuigen dat gieten een veel betere en goedkopere productiemethode zou zijn dan frezen. Hij werd helemaal blij: zijn idee kon dus toch verwezenlijkt worden! Ik ben de wereld rond gaan zoeken wie zoiets het beste zou kunnen maken en heb vrij vlot een contact aangeboord – een gieterij in China – waarmee ik dit project kon gaan doen en waarvan wij zeker wisten dat het goed moet zijn.

Gevel met luxe uitstraling

Ik heb een Step-file gemaakt voor de mallen, die moeten zowel aan binnen- als buitenzijde conisch zijn, om de stenen er goed uit te krijgen. Aan de hand van verschillende samples is er bepaald welke afwerking de 5500 steentjes moesten krijgen. Volgens het gekozen voorbeeld zijn ze in China met de hand geborsteld voor een glanzend resultaat. aan de onderzijde zijn er vier gaatjes in gemaakt, voor de bevestigingsschroeven. De steentjes zijn verscheept en na aankomst in Nederland hield mijn rol op en ging Knook Vormgevers in metaal ermee verder.” Met lijm is glas in de rvs stenen bevestigd, deels mat en deels helder. De stenen zijn op rvs panelen geschroefd, die weer aan stalen frames zijn bevestigd op de gevel van de winkel van Louis Vuitton aan de PC Hooftstraat in Amsterdam. Het resultaat is een bijzondere en unieke gevel, met een luxe uitstraling.

Groothandel in maatwerk

Ambieert keijzer meer bouwgerelateerde opdrachten? “Ik wil ons bedrijf ontwikkelen tot dé groothandel in specialistisch maatwerk in metaal, en kijk verder dan alleen verspaningstechnieken. Ik zie bijvoorbeeld eindeloze mogelijkheden in het gieten van aluminium, vooral in China. Dat kan voor uiteenlopende producten zijn, ook producten of onderdelen voor de bouw. Ik word regelmatig benaderd door ontwerpers, die in metaal iets willen realiseren, maar vaak is dat niet haalbaar. Bij zo’n opdracht als de PC Hooftstraat was het wel realiseerbaar: De oplage, de gewenste luxe uitstraling en bijbehorend budget maken het mogelijk om zulke unieke stenen te laten maken. Ik vond het super om hierin te kunnen adviseren en bemiddelen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.