Nieuwe leidraden van actieteams Platform CB’23

Actualiteiten, Kennis, Nieuws, Onderzoek, Wet- en regelgeving

Nieuwe leidraden van actieteams Platform CB’23

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-08-2022

Tijdens het jaarevent van Platform CB’23 zijn de nieuwe leidraden voor circulair bouwen gepresenteerd. De actieteamvoorzitters van Meten van circulariteit, Paspoorten voor de bouw en Toekomstig hergebruik overhandigden hun leidraden aan betrokkenen van hun onderwerp. In break-outsessies gingen de circa 150 aanwezigen met elkaar in gesprek over de inhoud van de leidraden en over vervolgactiviteiten van Platform CB’23.

Platform CB’23 wil bouw-breed partijen met circulaire ambities met elkaar verbinden, zowel in de GWW-sector als in de woning- en utiliteitsbouw. Het streven is om vóór 2023 nationale, bouwsector-brede afspraken op te stellen over circulair bouwen.

Eén van de initiatieven die binnen dit streven is ontwikkeld, betreft het uitgeven van ‘Leidraden’. De nieuwe leidraden zijn eind juni door de actieteamvoorzitters overhandigd.

  • Paspoorten voor de bouw aan Jorrit Penninga van DSGO
  • Toekomstig hergebruik aan Sven van Aspert van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie en
  • Meten van circulariteit aan Cor van Dijken van de Normcommissie Circulaire Bouw.

Leidraad Toekomstig hergebruik 1.0

Deze leidraad bevat aanbevelingen en handvatten voor het verder ontwikkelen van circulaire regelgeving, publiek en privaat. Dit om hergebruik beter te verankeren in de bouwregelgeving. Doelgroepen van deze leidraad zijn de beleidsmakers op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf, NEN en diverse organisaties die afspraken en bepalingsmethoden opstellen. Bijvoorbeeld zoals stichting Nationale Milieudatabase (NMD), CUR/CROW en brancheorganisaties en certificerende instellingen.

De leidraad geeft voor de drie fasen in de keten die zijn bekeken – bestaande bouw, nieuwbouw en producten – een uiteenzetting van de problematiek die er speelt bij hergebruik en waar de kansen liggen.

Leidraad Paspoorten voor de bouw 3.0

Ter verbetering van de 2.0-versie zijn drie aspecten aangepakt:

1. het meer gebruikersvriendelijk maken van het paspoort
2. duidelijkheid over welke gegevens je in een paspoort opslaat en
3. informatie over hoe je de gegevens opslaat zodat ze goed te delen zijn met anderen.

Daarnaast is de structuur van het document aangepast. Het is opgesplitst in deel A dat concrete stappen doorloopt wat je moet doen als je een paspoort wil opstellen of toepassen en in een deel B waarin de onderbouwing staat: hoe zijn we tot besluiten gekomen? Tot slot is een Quick start guide ontwikkeld om te helpen de stappen van het materialenpaspoort te doorlopen.

Leidraad Meten van circulariteit 3.0

Het document heeft de opzet van een norm gekregen. Daarom heeft het actieteam de leidraad ‘Meten van circulariteit’ nu overhandigd aan Cor Dijken van de recent opgerichte Normcommissie Circulair Bouwen. Veel teksten zijn onveranderd gebleven ten opzichte van de voorgaande versie, maar er zijn wel enkele ‘issues’ opgelost. Zo is het hoofdstuk Waarde verder uitgewerkt en is informatie die geen onderdeel vormt van de methode, verschoven naar de bijlage. Er is ook een Verantwoordingsdocument opgesteld.

Vervolg vanaf september 2022

In 2022-2023 staan er drie onderwerpen op de planning van Platform CB’23. Deze thema’s zijn eerder opgepakt maar door hier nog een jaar mee aan de slag te gaan, hoopt de organisatie een belangrijke stap te maken voor afronding van deze onderwerpen binnen Platform CB’23.

Deze thema’s zijn:

  • Circulair ontwerpen
  • Toekomstig hergebruik en
  • Paspoorten voor de bouw.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.