NTA Medische Voedingseenheden

Kennis, Wet- en regelgeving

NTA Medische Voedingseenheden

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-04-2022

De NEN expertgroep Medische gassen en Vacuüm meldde onlangs dat NEN binnenkort de Nederlands Technische Afspraak (NTA) Medische Voedingseenheden publiceert. Voeding slaat hierbij niet op voedsel, maar op bijvoorbeeld medische gassen. De NTA moet een toelichting gaan bieden over de noodzaak van de NEN-EN-ISO 11197 en aanverwante normen. In de praktijk is het een Nederlandse uitwerking van de ISO 11197 over bedwandgoten en pendels.

Jos Kraus, voorzitter van deze expertgroep: ‘De ervaring leert dat gebruikers maar ook installateurs en ontwerpers en architecten, nauwelijks bekend zijn met de NEN-EN-ISO 11197. Hierdoor is de kans op een risicovol ontwerp groter.’

In de ISO 11197 staan eisen voor alle betrokkenen bij het ontwerp, de fabricage (zowel in de fabriek als ter plaatse), de installatie, inspectie, testen en onderhouden van bedwandpanelen en/of pendelsystemen. Deze eisen hebben onder andere betrekking op segregatie tussen gassen en elektrische componenten, verbindingstechnieken, gebruik van brandveilige materialen, ventilatie, vereffening en mechanische sterkte. [bron: NEN]

Voorbeelden

Zo zijn er voorbeelden bekend waarbij medische gassen zoals zuurstof in niet ventilerende meubels in ziekenhuizen worden gemonteerd. Vaak een zeer fraai ontwerp, maar niet geheel conform de regels. Stopcontacten (WCD) op de verkeerde hoogte of te dicht bij afnamepunten van medische gassen met risico van vonkvorming vormen een ander voorbeeld van onbekendheid met deze norm. In andere gevallen voldoet de totale oplossing niet aan de huidige wetgeving.

Om ontwerpers, installateurs en gebruikers beter bekend te maken met risico’s en eisen is deze NTA binnenkort beschikbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.