Stralend paviljoen door Mei architects

Kennis, Materialen

Stralend paviljoen door Mei architects

Door: Petra Starink | 24-08-2015

Op de plaats van de voormalige kiosk van McDonalds aan de Coolsingel in Rotterdam is een nieuw paviljoen geopend naar ontwerp van Mei architects and planners. Het paviljoen is onlangs winnaar geworden in de categorie Architectuur van de Iconic Awards 2015- ‘the whole world of architecture’, een internationale Architectuur en Design prijs voor architecten en ontwerpers, uitgeschreven door de German Design Council.

De voormalige kiosk van McDonald’s was ooit uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Rotterdam. Mei architects and planners kreeg de opdracht van McDonald’s om op de bestaande locatie een nieuw paviljoen te ontwerpen met een uitstraling die past bij de Coolsingel en de rijke historische omgeving. Het paviljoen heeft een zo compact mogelijke kern met daaromheen een glazen gevel.

Goudkleurig geanodiseerd aluminium

Het paviljoen heeft een transparante plint met drie ingangen waardoor het makkelijk toegankelijk is vanaf de straat. De balie en de keuken bevinden zich op de begane grond. Een stalen wenteltrap leidt vanuit de lobby naar het restaurantgedeelte op de 1e verdieping. Het paviljoen is voorzien van een rijk bewerkte gevel. Gekozen is voor uitvoering in één materiaal, goudkleurig geanodiseerd aluminium. Dit materiaal is duurzaam en hufterproof.

Geperforeerde gevelbeplating

De verschijningsvorm van het paviljoen in het donker is belangrijk omdat McDonald dag en nacht open is en uitnodigend voor het publiek is. De gevelbeplating is geperforeerd met hartvormige perforaties als een ‘voile’ rondom het gebouw waardoor het licht naar buiten straalt. De perforaties verbeelden een mensenmassa op de Coolsingel.
Het nieuwe paviljoen is zo ontworpen dat het monumentale postkantoor weer zichtbaar is.

Fotografie: Jeroen Musch

Bekijk de video met architect Robert Winkel van Mei architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
  1. Ruud

    Mooi ontwerp en materialiseren. Ik snap alleen de sprongen in de gevel niet goed. Doet ’n beetje geforceerd aan en maakt het relatief kleine bouwwerk optisch nog kleiner….kan de bedoeling zijn, maar jammer voor de zeggingskracht van het bouwwerk als geheel.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.