Website over technische aspecten verduurzaming monumenten

Kennis

Website over technische aspecten verduurzaming monumenten

Door: Petra Starink | 15-02-2021

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) heeft een speciale website gemaakt met vakgerichte informatie over het verduurzamen van monumenten. Gericht op de technische kant en de uitvoeringsaspecten.

Verduurzaming monumenten

Verduurzaming is inmiddels een onlosmakelijk onderdeel van het onderhouden en restaureren van monumenten. Daarom is het opgenomen in allerlei uitvoeringsrichtlijnen van ERM. Op de nieuwe website is die informatie bij elkaar gezet, aangevuld met extra onderdelen.

Verduurzamingsadvies

De website bevat verschillende zoekmogelijkheden. Zo leidt het tabblad Verduurzamingsadvies naar drie niveaus waarop onderzoek naar kansrijke verduurzamingsmaatregelen in monumenten mogelijk is. De niveaus zijn onderdeel van URL 2001, hier uitgelicht en voorzien van een handig schema.

Het schema brengt de bezoeker naar de gewenste informatie. De keuze voor een bepaald adviesniveau wordt onder meer bepaald door de fase waarin het verduurzamingstraject zich bevindt, de grootte van het gebouw, de mate van complexiteit, de technische en financiële consequenties, verricht vooronderzoek en het beschikbare budget.

Isoleren van daken

Een ander onderdeel van de site gaat over het isoleren van daken. Er zijn vier schema’s gemaakt over respectievelijk rieten daken, metalen daken, leien daken en metalen daken. De vele mogelijke varianten  zijn uitgewerkt in detailtekeningen en beschrijvingen die architect, aannemer en toezichthouder direct bij de essentie brengen. De teksten en tekeningen zijn ook onderdeel van de uitvoeringsrichtlijnen voor die typen daken.
Omdat er in de praktijk nogal eens fouten worden gemaakt met het aanbrengen van isolatie bij monumenten is hier ook aandacht voor. De do’s en dont’s zijn toegelicht.

Gegevens energieprestatie

De site bevat ook een efficiënte Checklist voor het verzamelen van gegevens over de energieprestatie van een monument (onderdeel van URL 2005). Met behulp van de Checklist kan de inspecteur in een gesprek met de eigenaar alles op een rij zetten wat nodig is om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de gegevens die de bouwkundige inspectie heeft opgeleverd. De Checklist is interactief opgezet zodat aan het eind van het gesprek de mogelijkheden in beeld zijn. Hierna kan zo nodig een duurzaamheidsadvies opgesteld worden.

Uitbreidingen website

Op korte termijn worden nog allerlei onderwerpen aan de site toegevoegd. Bijvoorbeeld de kenmerken van allerlei isolatiematerialen. In de eerste plaats natuurlijk gegevens die van belang zijn voor de energieprestatie, maar ook zaken als brandveiligheid en milieubelasting. Verder komt in een extra onderdeel het isoleren van vensters aan bod, inclusief allerlei kenmerken van glas en folies (wordt later dit jaar opgenomen in URL 4002).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.