Acht projecten genomineerd voor Nieuwe Stad Prijs 2007

Acht projecten genomineerd voor Nieuwe Stad Prijs 2007

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-10-2007

De voorzitter van de jury, de Haagse wethouder Marnix Norder heeft de nominaties voor de Nieuwe Stad Prijs 2007 bekendgemaakt. Uit de vijf projecten kan later dit jaar ook het Haagse publiek zijn favoriet kiezen. Genomineerd zijn: het nieuwe voetbalstadion van ADO, de renovatie van de Passage, het woongebouw Hoge Banka, de gerenoveerde woningen aan het Esmoreitplein en woontoren Het Strijkijzer dingen mee. De jury nomineerde daarnaast de herinrichting van het Rabbijn Maarsenplein, Hotel Transvaal en Transart kleurt Transvaal als kandidaten voor de prijs voor kleinschalige projecten. Op 3 november bezoekt de jury de genomineerde projecten en laat zich daarbij adviseren door een dertigtal stadgenoten. Op 4 december maakt de jury de prijswinnaars bekend.

De jury over de projecten:
ADO Den Haag stadion in het Forepark – De jury vindt het bijzonder dat het sportcomplex bij de entree van de stad is gebouwd. Daarnaast is het markante gebouw niet alleen de thuishaven van voetbalclub ADO Den Haag, maar voor velerlei doeleinden te gebruiken. Hoewel de omgeving van het stadion nog verder ontwikkeld moet worden, is het stadion zelf zeker het nomineren waard.

Renovatie van de Passage in de Haagse binnenstad – Het voor Nederland unieke gebouw is in oude glorie hersteld. Alle puien, vloeren en kolommen zijn teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Er is op tijd ingegrepen om verpaupering te voorkomen. De ruimte boven de winkels heeft lange tijd leeggestaan, maar is nu weer in gebruik. Winkeliers tonen weer interesse zich hier te vestigen. De Passage is opnieuw Haags en chique geworden.

Renovatie woningen Esmoreitplein – Het is gelukt het oude woningcomplex in Moerwijk te vernieuwen met behoud van de unieke stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten. Onzichtbaar vanaf de buitenkant zijn de portiekwoningen samengevoegd tot grote eengezinswoningen en appartementen. De jury vindt dit een mooi voorbeeld van hoe je renovatie gebruikt als transformatie in de vernieuwing van een wijk.

Het Strijkijzer – Het is knap op zo’n klein stukje grond zo’n groot project te realiseren. De hoogste woontoren van Den Haag doet veel voor de uitstraling van de stad. Er zijn diverse functies in ondergebracht waaronder een restaurant en een panoramaterras die voor iedereen toegankelijk zijn. Het Strijkijzer biedt ruimte aan wonen voor studenten en luxe wonen.

Woongebouw Hoge Banka – Een voormalig, saai kantoorpand is omgetoverd in een mooi woongebouw. Het is een onderscheidend element geworden in het gebied en een duidelijke verbetering voor de uitstraling van de wijk. Bestaande bomen zijn behouden en de nieuwe parkeergarage onttrekt de auto’s aan het zicht van omwonenden.

Drie kleinschalige projecten – Transart probeert de wijk veilig en aantrekkelijk voor bewoners te houden tijdens de herstructurering van Transvaal. Om verloedering en criminaliteit tegen te gaan, worden te slopen panden opgefleurd met kunst. Bewoners en kinderen zijn hier actief bij betrokken.

De herinrichting van het Rabbijn Maarsenplein zorgt voor een rustige uitstraling in de drukte van de binnenstad. De speeltuin, het Joods kindermonument, de oude, statige platanen en de diverse horecagelegenheden geven het plein een gezellig aanzien.

Hotel Transvaal verdient een nominatie omdat het op een unieke wijze de verloedering van de wijk Transvaal helpt tegengaan tijdens de herstructurering. Op verschillende plekken in de wijk zijn hotelkamers ingericht die variëren van 1 tot 5 sterren. Gasten maken daarnaast gebruik van bestaande voorzieningen in de wijk. De jury vindt dit een erg leuk initiatief; heel vernieuwend en uniek in Nederland.

Drie prijzen
Het Haagse publiek kan een keuze maken uit de vijf grote projecten. Deze worden over enkele weken via de media voorgesteld. Daarbij wordt aangegeven hoe men zijn stem kan uitbrengen. De winnaar van de publieksprijs krijgt € 5.000. Aan de juryprijs voor de grote projecten is een geldbedrag van € 10.000 verbonden.
De drie kleinschalige projecten dingen mee naar een juryprijs van € 5.000. Het prijzengeld moet worden besteed aan verdere verbetering of verfraaiing van het project. De jury maakt op 4 december de winnaars van de drie prijzen bekend.

Rondgang met adviseurs
De jury bezoekt op zaterdag 3 november de genomineerde projecten. Een dertigtal stadgenoten vergezelt hen daarbij en geeft advies. De jury en de adviseurs krijgen toelichtingen en na de rondgang kunnen de adviseurs hun favorieten aangeven. De jury beslist uiteindelijk over de prijswinnaars.

Meer informatie over de Nieuwe Stad Prijs en de genomineerde projecten vindt u op www.denhaag.nl/nieuwestadprijs

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.