Bouwdoek kleurt bouwproject

Actualiteiten

Bouwdoek kleurt bouwproject

Door: Petra Starink | 25-02-2016

In opdracht van de gemeente Leiden bouwt bouwbedrijf Heijmans een ontsluitingsweg richting het Bio Science Park, een ongelijkvloerse kruising op de Plesmanlaan en een fietstunnel onder de Dr. Lelylaan. Een bouwdoek van maar liefst 465 meter, ontworpen door Ankie Stoutjesdijk siert het projectgebied. De bouwdoeken schermen een deel van het bouwterrein af en vragen door het kleurrijke ontwerp op originele wijze aandacht voor het bouwproject.

In het ontwerp van Ankie Stoutjesdijk verwijzen de vormen en beelden naar de stad, de natuur en Leiden Bio Science Park. Er zijn microscopen, fietsen, bussen en boombladeren te zien. Het resultaat is een caleidoscopische combinatie van verkeer en wetenschap, flora en fauna. Als voetganger kun je allerlei boeiende details ontdekken.

Ontwerp bouwdoek

Ankie Stoutjesdijk ontwierp al eerder bouwdoeken, bijvoorbeeld voor de bouwput aan de Lammermarkt in Leiden. Dit bouwdoek van ruim 300 meter, met fotografie van Rob Overmeer hangt er al sinds februari 2015 en vertelt in 8 verhalen ‘De Puzzel van Leiden’, van het vlees van Mabroek, het meel van Molen de Valk, de bands in Gebr. de Nobel, de collectie van Museum de Lakenhal, de smaakmakers van de wijk en van de schapen die er vroeger rondliepen.

Voor het doek aan de Plesmanlaan zegt Ankie: “Het bouwdoek laat op eigen wijze het gebruik van vervoer, bereikbaarheid en de omgeving zien. Plesman is een Nederlandse luchtvaartpionier en de eerste president-directeur van de KLM. Dat bracht me op de kleuren van de nacht en de zonsopgang die de achtergrond vormen van het doek. Elementen van vervoer, biowetenschappen en gebruikers – mens en dier – vormen samen nieuwe diersoorten of objecten.

Bereikbaarheid stad Leiden

De stad Leiden werkt hard aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Het project Ontsluiting Bio Science Park is onderdeel van de Leidse Ring, en draagt bij aan een betere doorstroming van het verkeer en een veilige route voor fietsers en voetgangers. Naar verwachting is de nieuwe infrastructuur eind 2016 gereed.
De voortgang van het project kan via twee webcams live worden gevolgd www.leiden.nl/plesmanlaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.