Winnaars Daylight Award 2020

Actualiteiten

Winnaars Daylight Award 2020

Door: Petra Starink | 18-05-2020

De Daylight Award 2020 voor architectuur gaat naar Juha Leiviskä en de Daylight Award 2020 voor onderzoek naar Russell Foster. Dit jaar is ook een Daylight Lifetime Achievement Award uitgereikt aan Henry Plummer voor zijn gehele carrière. De winnaars werden bekend op de UNESCO International Day of Light.

Daglicht integraal onderdeel van gebouw

Juha Leiviskä (Finland) ontvangt de Daylight Award voor zijn unieke vermogen om in zijn architectonische werk daglicht een integraal onderdeel van zijn gebouwen te maken. Russell Foster (Verenigd Koninkrijk), krijgt de prijs voor zijn klinische studies bij mensen die belangrijke vragen over het effect van licht behandelen. Henry Plummer (Verenigde Staten) wordt geëerd voor zijn levenslange werk van het opnemen van daglichtverschijnselen in zijn briljante fotografie en schriftelijk werk. Deze buitengewone onderscheiding wordt alleen dit jaar uitgereikt ter ere van de 40e verjaardag van de Daylight Award.

Daylight Award

De Daylight Award eert en ondersteunt daglichtonderzoek en daglicht in de architectuur, ten behoeve van de menselijke gezondheid, het welzijn en het milieu. De prijs legt specifieke nadruk op het verband tussen theorie en praktijk.

Velux dakraam

De Daylight Award is in het leven geroepen door de filantropische stichtingen VILLUM FOUNDATION, VELUX FOUNDATION en VELUX STIFTUNG en wordt iedere twee jaar uitgereikt in twee categorieën; architectuur en onderzoek. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1980 om prominente experts die zich inzetten voor daglicht in architectuur en onderzoek ten behoeve van de menselijke gezondheid, welzijn en het milieu, te erkennen. Het legt specifiek de nadruk op de wisselwerking tussen theorie en praktijk en werd oorspronkelijk opgericht door Villum Kann Rasmussen, de uitvinder van het VELUX dakraam.

De Daylight Award is een persoonlijke prijs in de vorm van een geldbedrag van 100.000 euro. De stichtingen ondersteunen daarnaast een breed scala aan non-profit doelen in wetenschappelijke, sociale, culturele en milieuprojecten.

Sinds 1980 hebben de drie stichtingen daglichtprijzen toegekend aan onder andere Jørn Utzon, Henning Larsen, Bob Gysin, Richard Perez, Peter Zumthor, James Carpenter, Lacaton & Vassal, Gigon & Guyer, SANAA, Marilyne Andersen, Steven Holl, Hiroshi Sambuichi en Greg Ward.

Meer informatie over de winnaars is te vinden op de de website www.thedaylightaward.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.