Amsterdamse Nieuwbouwprijs voor Villa Mokum

Nieuws

Amsterdamse Nieuwbouwprijs voor Villa Mokum

Door: Petra Starink | 04-10-2016

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016 is gewonnen door Villa Mokum en is een project van ontwikkelaar AM en ontworpen door architect Marcel Kampman. Het gebouwencomplex telt 627 studio’s en zijn  gegroepeerd rondom een gemeenschappelijke binnentuin. Het project voor starters en studenten kreeg bijna 21 procent van de stemmen.

Villa Mokum

Villa Mokum ligt in het Amstelkwartier. De 348 koop- en 279 huurwoningen voor starters en studenten variëren in grootte van 28 tot 33 m2 en hebben allemaal een eigen keuken en badkamer. De twee grote stedelijke blokken aan de Spaklerweg en twee kleinere blokken aan de Amstelvlietstraat omsluiten een gemeenschappelijke binnentuin die overdag voor iedereen toegankelijk is. Een wandelroute die de wijk met het metrostation verbindt en waaraan de entrees van de blokken liggen doorsnijdt het complex.

Gevel opgebouwd uit prefab betonelementen

De parkeergarage voor het naastgelegen hotel bevindt zich onder het zuidelijke deel van het complex. De studio’s worden ontsloten via binnengangen. Gemeenschappelijke terrassen en loggia’s aangevuld met vides in de binnengangen zorgen voor lucht, licht, ruimte en sociale cohesie. De bewoners van twee boven elkaar gelegen verdiepingen delen buitenruimte en fietsenstalling. Hiermee ontstaat een overzichtelijke sociale groep binnen het grotere geheel. De gevel is opgebouwd uit prefab betonelementen met metselwerkafwerking of betonoppervlak. Rollagen die enigszins uitsteken en een Amsterdams tulpenmotief zorgen voor reliëf en verfijning van het gevelbeeld. Dit motief is speciaal voor Villa Mokum ontworpen en komt terug in de verkeersruimten, hekken, de grafische vormgeving van de corridors en de bewegwijzering.

Amsterdamse Nieuwbouwprijs

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de gemeente Amsterdam, in samenwerking met AT5, Bouwend Nederland en nieuwbouwplatform Amsterdam Woont. Dit jaar is de negende keer dat de Amsterdamse Nieuwbouwprijs wordt uitgereikt. Het is een publieksprijs; iedereen kon zijn stem uitbrengen. De eerste stemronde vond plaats via de Facebook-pagina van Amsterdam Woont. Er deden 64 nieuwbouwprojecten, opgeleverd tussen augustus 2014 en augustus 2015 in Amsterda, mee. De tien projecten met de meeste likes gingen door naar de tweede ronde, waarin Amsterdammers hun definitieve stem uitbrachten via de webpagina www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs.  Ruim 3.600 mensen brachten hun stem uit.

Foto: Ossip Architectuur Fotografie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.