Architectuurexcursie Wageningen

Nieuws

Architectuurexcursie Wageningen

Door: Petra Starink | 17-08-2017

Architectuurcentrum Rondeel organiseert vrijdag 29 september een architectuurexcursie naar Wageningen in het kader van haar jaarthema ‘ De ruimtelijke impact van de energietransitie’. De excursie wordt georganiseerd in samenwerking met de BNA.

Duurzaam materiaalgebruik

De universiteit van Wageningen richt zich met name op gezonde voeding en een duurzame leefomgeving. De aandacht voor mens en milieu komt ook tot uiting in de gebouwen op en rond de universiteitscampus. Zij worden gekenmerkt door innovatief, duurzaam materiaalgebruik en efficiënt energiegebruik. De campus is 80% klimaatneutraal.

Architectonische gebouwen

Tijdens de excursie worden 3 architectonische gebouwen bezocht. Alle gebouwen zijn ontworpen met hoge duurzaamheidsdoelstellingen en besteden bijzondere aandacht aan de mens als gebruiker van het gebouw.

Lumen

Lumen van architect Stefan Behnisch betekent licht en was het eerste nieuwe campusgebouw. Licht, natuurlijke materialen, groen en water bepalen het beeld in en om Lumen. Het heeft geresulteerd in een mens- en milieuvriendelijk gebouw, dat een zintuiglijke ervaring geeft van de relatie tussen binnen- en buitenomgeving.

NIOO-KNAW

Het complex ontworpen door Claus en Kaan Architecten bestaat uit een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren en diverse bijgebouwen. De hoofdopzet genereert een overmaat aan ruimte die voor een belangrijk speerpunt van het gebouw staat: de informele ontmoeting. Vides zorgen voor open verbindingen tussen de verdiepingen, voor licht en lucht. De ruime opzet van de gemeenschappelijke functies als kantine en colloquiumzaal bevorderen een ontspannen en inspirerend werkklimaat. In het gebouw zijn nieuwe technieken op het gebied van energieopwekking, duurzaam energiegebruik en materiaalkeuze toegepast. Een innovatief energetisch concept, gebaseerd op het gedachtegoed van cradle-to-cradle, heeft bijgedragen aan de ambitie van de opdrachtgever om een van de meest duurzame bedrijfsgebouwen van Nederland te worden.

Plus Ultra

Plus Ultra, ontworpen door Wiegerinck Architecten is een kantoor- en laboratoriumgebouw met een techno-hal met incubator-functie voor startende bedrijven in de agri-food, life-sciences en aanverwante sectoren. Een plek voor open innovatie. Plus Ultra is als duurzaam gebouw ontworpen en kreeg het BREEAM certificaat Excellent.  Het ruimtelijke ontwerp richt zich op synergie, ontmoeting, samenwerking en open innovatie. Om dit te bereiken vormt een centraal atrium het kloppende hart. Aan dit atrium liggen verspreid over de vijf bouwlagen diverse ontmoetingsruimten, vergader en werkplekken.

Mecanoo

De lunch tijdens de excursie wordt gebruikt in restaurant Linnaeus, gehuisvest in een gebouw van de voormalige Landbouwuniversiteit, dat eind jaren tachtig is gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe vleugel door Mecanoo architecten. De gebouwen zijn sinds 2011 onderdeel van de Beeldengalerij Het Depot.

Architectuurexcursie Wageningen, 29 september 2017
Tijd: 8.30 uur – 18.00 uur
Vertrek met bus bij Postillion Deventer
Prijs : € 75,00
Aanmelden kan hier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.