Arnhem wint Green Building Award

Arnhem wint Green Building Award

Nieuws
Door: Petra Starink | 17-09-2012

De verticale tuin aan de Bloemstraat in Arnhem heeft de Green Building Award gewonnen. Een publieksprijs voor de meest bijzondere en innovatieve daktuin of groene gevel van Nederland.

De verticale tuin die in 2010 is aangelegd in opdracht van gemeente Arnhem draagt bij aan een goed klimaat en vermindert de CO2-reductie. Door de omvang van 300m2 levert deze groene gevel een beeldbepalende bijdrage aan de uitstraling en leefkwaliteit van de buurt.

Wethouder Van Gastel: “Het is geweldig dat Arnhem deze publieksprijs heeft gewonnen, zeker omdat er meer dan 250 projecten zijn ingestuurd. Het laat zien dat Arnhem haar reputatie als groene stad waar maakt en de ambities die zij heeft op het gebied van duurzaamheid concreet invulling geeft. ”

Standing Garden

Standing Garden , is ontwikkeld door Nexit Architecten in samenwerking met Poelmans Reesink Landschapsarchitecten en hovenier Koninklijke Ginkel Groep. Dit systeem bestaat uit grote ellipsvormige schanskorven gevuld met lavasteen. Doordat in de korven vier kolommen zijn opgenomen zijn deze probleemloos stapelbaar en vormen ze grote groene zuilen. Het systeem is in 2010 toegepast om een blinde kopgevel aan de Bloemstraat in Arnhem te vergroenen. De korven zijn hier tot zes hoog gestapeld, en met buisprofielen aan elkaar en aan de kopgevel verankerd. De basisbeplating bestaat uit sedum en grassen waar een breed spectrum aan planten en struiken aan toegevoegd kan worden. Standing Garden heeft een geïntegreerd irrigatiesysteem. Na het project in 2010 heeft het nog geen toepassing weer gevonden, maar Nexit Architecten werkt momenteel wel aan plannen voor toepassing in een gevel. Het systeem is daarvoor inmiddels doorontwikkeld en is ook beschikbaar voor andere architecten.

Green Building Award

Het vakblad Dak & Gevel Groen reikte op donderdag 13 september voor de eerste keer de Green Building Award uit. Naast de verticale tuin uit Arnhem waren ook de Hoogste Groene Gevel uit Amsterdam, Groendak LENTmark1 uit Waalsprong Nijmegen, Tuin Vaandelstraat uit Delft en de Groene Kade uit Beukenhorst-Zuid genomineerd. De genomineerde projecten zijn bezocht door een vakjury onder leiding van Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland. De jury heeft onder andere gelet op de technische uitvoering en het gebruik van innovatieve materialen, de maatschappelijke bijdrage en het ontwerp. De verticale tuin aan de Bloemstraat is ontworpen door Nexit architecten i.s.m. Buro Poelmans – Reesink Landschaps^^architectuur. De aanleg is uitgevoerd door de Koninklijke Ginkel Groep.

In de categorie ‘daktuin of gevelgroen groter dan duizend vierkante meter’ werd het hoofdkantoor van de BP Raffinaderij in Rotterdam als winnaar aangewezen. Kinderdagverblijf Catalpa in Diemen (een ontwerp van DMV Architecten) won de categorie ‘daktuin of gevelgroen tussen 250 en duizend vierkante meter’. “

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.