Autoshowroom, café en meer: NIO House

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Autoshowroom, café en meer: NIO House

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-04-2023

Kort geleden opende in Rotterdam de eerste Nederlandse vestiging van het elektrische automerk NIO. Dit zogenaamde ‘NIO House’ is een autoshowroom maar tevens café, woonkamer, kinderspeelplek, galerie, een forum en diverse werkruimtes. MVRDV tekende voor het ontwerp van het interieur.

Omdat gastvrijheid centraal stond, maakte MVRDV onder meer gebruik van warme tonen en aardetinten. Verder is het interieur flexibel en draagt bij aan de vitaliteit van de Meent; een van de belangrijkste winkelstraten van de stad.

Opbouw

Het 650 m2 tellende NIO House Rotterdam bevindt zich in een hoekpand tussen cafés, interieur- en kledingwinkels, direct langs de Delftsevaart. De gevel aan straatzijde biedt de mogelijkheid een aantal auto’s te tonen aan bezoekers. De gevel aan de zijkant van het pand is grotendeels te openen via grote schuiframen. De hoek van het pand biedt ruimte om één speciale auto te tonen op een podium dat van de rest van de ruimte is afgeschermd door een muur waarop werk van verschillende kunstenaars wordt getoond.

Binnen is door het kleurverloop in de vloer en wanden – van wit naar caramel – te zien waar de galerie aan de voorzijde van de showroom overloopt in het club- en cafégedeelte. Als aanvulling op de witte en caramel-tinten van de hoofdruimte, kregen de andere ruimtes accentkleuren.

Het typische materialenpalet van NIO vormde het uitgangspunt van het ontwerp, met een duurzame draai: de vloer bestaat uit terrazzo-achtig materiaal van ‘The Good Floor’, met als hoofdingrediënt gerecycled plastic opgevangen uit de Maas.

Meubilair

Voor het meubilair is duurzaam gecertificeerd hout gebruikt met een coating op biologische basis. Tapijten en bekleding bestaan voor 100% uit natuurlijke vezels en veganistisch leer. Betonnen kolommen en andere robuuste details geven dit NIO House een vleugje Rotterdam, een goede aanvulling op de visie van NIO waarin het draait om puurheid en minimalisme.

In het hart van de ruimte is een lange gemeenschappelijke tafel geplaatst waar bezoekers hun koffie kunnen drinken, achter hun laptop werken of vergaderen. Via katrollen is de tafel eenvoudig op te takelen waarbij een forum ruimte ontstaat. Ook de wanden zijn verplaatsbaar, waardoor de ruimte flexibel is in te delen en ook goed te gebruiken voor presentaties, workshops en lezingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.