Bouw nieuwe duurzame Grondstoffenhal van start

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Bouw nieuwe duurzame Grondstoffenhal van start

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-04-2023

Eind maart is het startsein gegeven voor de bouw van een toekomstbestendige grondstoffenhal op het terrein van Meerlanden in Rijsenhout. Vanuit deze hal worden grondstofstromen als glas, hout, PMD en restafval overgeladen en afgevoerd naar verwerkingsinstallaties. Deze werkzaamheden vinden nu ook al plaats, alleen uitpandig. Het verplaatsen van deze activiteiten naar de nieuwe hal betekent voor de omwonenden een verdere reductie van geur, stof en geluid.

Wethouder Sedee van de gemeente Haarlemmermeer zegt hierover: “Werken aan een afvalvrije samenleving is werken aan onze toekomst. Dat vraagt om hergebruik en recycling van grondstoffen. De nieuwe grondstoffenhal van Meerlanden is een mooie stap in de richting. Hoe meer bewoners grondstoffen op de juiste manier aanleveren, des te beter. We kunnen nu aan de bak.”

Omgeving

De hal wordt voorzien van een luchtbehandelingskast met koolstoffilter dat mogelijke geuren verwijdert. In de beter gecontroleerde omgeving van de grondstoffenhal is ook de kwaliteit van de grondstoffen beter te borgen in het kader van een duurzame verwerking. Verder draagt de locatie bij aan het tegenhouden van geluiden richting omliggende woningen.

De gevels worden voorzien van accoyahout en een groene wand. Hiermee slaan de gevels CO2 op en verkrijgen bovendien een duurzame uitstraling. De toepassing van dakramen en zonnepanelen dragen bij aan een duurzame energievoorziening

Toekomstvisie

De mooie nieuw te bouwen hal past bij de duurzaamheidsvisie van Meerlanden en is berekend op de toekomst, waarin de ontwikkelingen in de afvalhoeveelheden van de verschillende grondstofstromen en de toename van het aantal woningen is meegenomen. Met de komst van de grondstoffenhal kan Meerlanden de komende decennia op een verantwoorde manier de afvalinzameling en verwerking in de regio blijven uitvoeren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.