Cascade van Ernst van der Hoeven

Nieuws

Cascade van Ernst van der Hoeven

Door: Petra Starink | 10-07-2013

Tot en met 15 september is in het Arboretum Belmonte in Wageningen nog de tentoonstelling (Re) Source te zien. De internationale tentoonstelling heeft twee thema’s die in de beeldende kunst en in de wetenschap een rol spelen: authenticiteit en manipulatie. Veertien kunstenaars en ontwerpers realiseerden nieuwe werken rondom het spanningsveld van het oorspronkelijke en het gemanipuleerde.

Landschapsarchitect Ernst van der Hoeven toont de installatie Cascade. Dit object bestaat uit een bamboe frame waarin dertig meter lange banen van textiel (hennep) zijn gespannen. De stukken textiel zijn geverfd in subtiele tintverschillen. Ernst van der Hoeven deed onderzoek naar de authenticiteit van de natuurlijke kleuren van indigo in Vietnam.

Het werk verwijst naar vloeiende landschappen en stroomversnellingen van de rivier. De onregelmatigheden van het hennep doek weerspiegelen het arbeidsintensieve proces en het handschrift van de vrouwen die het doek gemaakt hebben. De hennep is bewerkt met as en bijenwas. Elk doek heeft zijn karakter en de uiteindelijke  kleurontwikkeling wordt pas zichtbaar als het doek droog is. De kleur indigo leidt zijn eigen leven.

Voor meer informatie over de tentoonstelling:  www.beeldenopdeberg.nl

Lees ook de artikelen die eerder op ArchitectuurNL verschenen:

(Re)Source over authenticiteit en manipulatie en
Grillig betonpaviljoen Anne Holtrop

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.