Cultuurhuis Winschoten door atelier PRO

Actualiteiten, Nieuws

Cultuurhuis Winschoten door atelier PRO

Door: Petra Starink | 23-09-2015

In Winschoten is het nieuwe Cultuurhuis De Klinker geopend. Het ontwerp is van atelier PRO. De opdracht aan atelier PRO was een multifunctioneel gebouw te ontwerpen als culturele ankerplaats dat past in de karakteristiek van de regio. Het resultaat is een alzijdig gebouw met licht geknikte gevels die met de wetten van het perspectief spelen.

De stad is met het gebouw in één keer een theater, bibliotheek, kunstencentrum, bioscoop, radiostudio en een café rijker. De fijnschaligheid van de omgeving rond het Oldambtplein in het centrum van de stad zorgde voor een extra opgave. De schaal was klein en het programma groot. De oplossing van atelier PRO was schaalwerking en verfijning.

Baksteengebruik

Het cultuurhuis heeft vormen en materialen die passen bij het Gronings expressionisme uit het interbellum. Dit sluit aan bij de fijne schaal en het traditionele baksteengebruik van de 2-laagse omliggende bebouwing. De gelaagdheid, afrondingen en overstekken geven het cultuurhuis zijn karakter. De verticaal gemetselde bakstenen en de diepe schuine neggen maken het tot een stoer en krachtig gebouw, dat het podium is van wisselende gebruiksfuncties.

Geveldelen van cortenstaal

De technische zones in de gebouwplint vertonen de relatie met de omgeving. In de ruwe bruinoranje geveldelen van CorTen staal zijn afbeeldingen van het Groningse landschap geperforeerd. Ook in het interieur komt de weergave van de couleur locale terug in de theaterzaal en publieke ruimtes.

Bolvormige theaterwand

Het gebouw is letterlijk met de stad verweven. Het Oldambtplein loopt over in de entree van het gebouw. De foyer, die doorloopt tot aan het dak van het gebouw, is de hoofdader. Alle functies binnen het cultuurcentrum worden vanuit de foyer ontsloten. De foyer oogt royaal en vriendelijk door de ruime vides met gewelfde rondingen. De bolvormige theaterwand en dynamische uitsneden van de vides zijn overal zichtbaar. Daklichten zorgen voor wisselend daglicht tot diep in het gebouw.

De grote theaterzaal is de meest intieme ruimte.
Lichtelementen met landschapsafbeeldingen geven het interieur een sprookjesachtige sfeer. Door de verlengde toneeltoren is de kleine afstand van het publiek tot het toneel podium technisch uniek te noemen. De kleine theaterzaal, met zijn enorme raamvlak, is een ultieme vlakke vloerzaal.

Flexibele ruimtes

Flexibel gebruik van ruimtes in combinatie met techniek maken meerdere toepassingen mogelijk voor gelijktijdig gebruik zonder geluidshinder. Door meerdere functies als theater, muziekschool, bibliotheek en café is het een 24-uurs gebouw geworden. Het nieuwe cultuurhuis geeft een nieuwe culturele stimulans aan de stad.

Fotografie: ©Roland Halbe

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.