Dag van de Architectuur in Haarlem

Actualiteiten, Evenementen, Lezingen, Nieuws

Dag van de Architectuur in Haarlem

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-06-2023

In het kader van de landelijke Dag van de Architectuur organiseert ABC Architectuurcentrum op 17 en 18 juni opstellingen, openstellingen, rondleidingen en presentaties. Veelal in gebouwen en op locaties waar je normaal gesproken niet zo snel (binnen)komt. Het thema dit jaar is Toegang & Toegankelijkheid.

Het architectuurcentrum geeft aandacht aan voorbeelden en processen waarin architectuur, ontwerp en het gesprek over de stad verwelkomend is. Extra aandacht krijgen een paar gebouwen en locaties de toegankelijk zijn voor iedereen. Want dat is namelijk nog lang niet vanzelfsprekend.

Het thema van Universele toegankelijkheid, dat gekoppeld is aan het VN-Verdrag Handicap, vindt nog (veel) te weinig weerklank in de architectuur. Dat blijkt ook uit de reacties van de adviseurs toegankelijkheid die deze dag mede vormgeven en op sommige locaties ook aanwezig zijn.

Programma

In de folder staan eerst in het programma de vijf locaties vermeld die ook het meest toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking of bijvoorbeeld gebruik maken van een rolstoel. Zo heeft de aftrap plaats in De Schuur. Hier is de afgelopen jaren veel aandacht besteed het pand toegankelijk te maken voor iedereen.

Maar bijvoorbeeld ook de nieuwe roeiaccommodatie aan het Spaarne in Heemstede met een voorziening voor gehandicapten opent zijn deuren evenals het bedrijfspand van koffiebrander Simon Lévelt, het Slachthuisterrein en de locatie MAAK. Op deze locaties zullen onder meer adviseurs toegankelijkheid toelichtingen geven. Let op: voor sommige activiteiten/rondleidingen is vooraf aanmelden verplicht.

Ook op zondag 18 juni vindt er nog een activiteit plaats. Vanaf 14.00 uur wordt in het ABC gesproken over Toegang & Toegankelijkheid met direct betrokkenen, architecten, opdrachtgevers en publiek. In dit programma staan alle activiteiten vermeld.

Op de website van het ABC staan als eerste eventuele wijzigingen en aanvullingen vermeld ten opzichte van dit gedrukte programma.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.