Senior Smart Living woonbuurt in baksteen

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Senior Smart Living woonbuurt in baksteen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-06-2023

Het idee achter ParkEntree in Schiedam is: Samen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren. In dat kader ontwierp Architectenbureau Inbo twee Senior Smart Living hofjes met 89 woningen in co-creatie met de bewoners. Hierin is onder meer gebruik gemaakt van een lichte steen en hout die samen voor een lichte toon zorgen.

ParkEntree is de eerste woonbuurt in Nederland volgens het Senior Smart Living concept. Inbo ontwikkelde het leefconcept om vijftigplussers een woonvorm te bieden waarin gezamenlijkheid, leefbaarheid en communicatie centraal staan. Die gezamenlijkheid komt tot uitdrukking in gedeelde voorzieningen zoals twee gemeenschappelijke binnentuinen, een clubhuis en een lounge.

Architect Wilco van Oosten: “De opzet van ParkEntree is mede in co-creatiesessies met de toekomstige bewoners ontstaan. De woningen zijn bestemd voor mensen in de derde levensfase die zich willen blijven ontplooien, gemeenschappelijk met leeftijdgenoten, en zo lang mogelijk zelfstandig en in vrijheid willen leven, in een omgeving waarin de zorgvraag vermindert en uitgesteld wordt.”

Opbouw

ParkEntree is gesitueerd aan het begin van de Parkweg aan de noordrand van het centrum van Schiedam. De bouw maakt onderdeel uit van de revitalisering van de na-oorlogse woonwijk Nieuwland. Het project bestaat uit 79 gelijkvloerse koopwoningen en tien vrije sector huurwoningen, verdeeld over twee hoven met daarbinnen een gemeenschappelijke tuin. De woningen – diverse typen bungalows en 2- tot 4-kamerappartementen – variëren in grootte van 60 tot 140 vierkante meter.

Inbo ontwikkelde het Senior Smart Living woonconcept achter Park Entree samen met Blauwhoed en Beyond Now. Wilco van Oosten: “ParkEntree is ontstaan als een vervolg op de plannen voor een seniorenstad in de Noordoostpolder. Dat was een groot project, meer geënt op voorbeelden uit Amerika, zoals Sun City. ParkEntree is kleinschaliger en veel meer gekoppeld aan de bestaande stad. De bewoners zijn binnen tien minuten te voet in de binnenstad van Schiedam en het complex staat vlakbij het groene Beatrixpark.”

De architectuur van ParkEntree heeft naar zeggen van Van Oosten een sfeer die past bij het ontspannen karakter van Senior Smart Living: “Het gebruik van een lichtgekleurde steen en hout zorgt in de gevels voor een lichte toon die goed aansluit op het ontspannen concept achter ParkEntree.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.