Happy design van Marimekko

Happy design van Marimekko

Nieuws
Door: Petra Starink | 22-01-2014

Van 1 februari t/m 11 mei is in de Kunsthal in Rotterdam een grote overzichtstentoonstelling van het Finse designmerk Marimekko te zien. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1951 heeft Marimekko de missie om met design de kwaliteit van leven te verbeteren.

Marimekko wordt vandaag de dag wereldwijd erkend als hèt icoon van Fins design. De heldere ontwerpen blijven op het netvlies hangen. De concept stores in Seoul, Berlijn en New York tonen aan hoe actueel het merk nu nog is.

In Finland, dat na de Tweede Wereldoorlog gebukt ging onder de herstelbetalingen aan de Sovjet Unie, was grote behoefte aan optimisme en vooruitgang. In de nieuwe, democratische tijdgeest nam Marimekko een vooraanstaande rol in bij het bepalen van een progressief straatbeeld. De opvallende stofpatronen, verwerkt in mode en interieur, bieden kleur en ongedwongenheid.

Fins design

De oprichtster van Marimekko en tot haar dood in 1979 drijvende kracht achter het merk, is de charismatische en visionaire Armi Ratia. Zij werkt vanaf de start samen met een aantal jonge, vrouwelijke designers, zoals Maija Isola, Annika Rimala en Vuokko Nurmesniemi. Ratia geeft hen de vrijheid om te experimenteren en een eigen koers te varen, wat leidt tot succesvolle en eigenzinnige ontwerpen. Het meest bekend is het felgekleurde Unikko bloempatroon.

De ontwerpster Maija Isola gaat op onconventionele wijze om met dit geijkte bloempatroon. Ze vergroot de patronen tot immense proporties en maakt Unikko hiermee tot een van Marimekko’s meest populaire dessins. De bezoeker van de tentoonstelling krijgt een rijk geschakeerd overzicht te zien van Marimekkostoffen, mode, interieur, serviesgoed en andere materialen en producten. Ook te zien is de roze jurk waarmee stijlicoon Jacky Kennedy, als symbool van de nieuwe tijd, de cover van Sports Illustrated siert.

De tentoonstelling is te zien vanaf 1 februari t/m 11 mei 2014 in de Kunsthal in Rotterdam.
www.kunsthal.nl

Beeld: Kunsthal Rotterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.