Dittmar Bochmann ontwikkelt 4-seizoenen woning

Dittmar Bochmann ontwikkelt 4-seizoenen woning

Nieuws
Door: Petra Starink | 03-08-2011

De gemeente Beek schreef een prijsvraag uit voor de realisatie van 35 energiezuinige woningen volgens het cradle to cradle principe op de locatie van de voormalige LTS school Groenewald.

Dittmar Bochmann Architecten ontwikkelde een concept voor de 4- seizoenen woningen. Deze 35 woningen zijn rond eeen park gelegen, hebben een compacte basisvorm en zijn zo veel mogelijk geschakeld.

Alle woningen zijn voorzien van een overdekte buitenruimte in de vorm van een kas aan de zuidzijde. Dankzij het tussenklimaat in deze kassen wordt de energiebehoefte van de huizen aanzienlijk verlaagd. De kas heeft gedurende de seizoenen telkens een andere werking.

In het voor en najaar wordt de kas gebruikt om de ventilatielucht naar de woning voor te verwarmen. Om een te hoge temperatuur in de zomer te voorkomen is de kas voorzien van zonwering en te openen dakramen.

In deze situaties wordt de ventilatielucht gekoeld met behulp van een grondbuiscollector. Op een bewolkte dag en in koude nachten daartegen daalt de temperatuur in de kas. Dan wordt de ventilatielucht naar de woning in de grondbuiscollector voorverwarmd.

Om de gebruiksmogelijkheden van de kas te vergroten zijn de zijwanden opgebouwd uit een constructie met een geperforeerde plaat met daarachter een laag PCM. De woningen zijn zoveel mogelijk volgens het cradle-to-cradle principe uitgewerkt. Dankzij een slimhoutskelet en flexibele inbouwpaketten zijn de plattegronden in de toekomst makkelijk aanpasbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

4 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.