Duurzame gevelbekleding voor Lighthouse

Nieuws

Duurzame gevelbekleding voor Lighthouse

Door: Petra Starink | 05-03-2013

Het Open Lab Ebbinge biedt tot 2016 een binnenstedelijke ruimte ingevuld met verrassende paviljoens, wisselende buitenprogramma’s, horeca, een speelruimte en stadsstrand. Eén van de paviljoens is het  Lighthouse,  een licht, mobiel en volledig demonteerbaar gebouwtje dat is opgebouwd uit dragende EPS-blokken. Voor de gevelbekleding koos architectenstudio Eggworks voor het duurzame MDF Medite Tricoya plaatmateriaal van Coillte Panel Products.

Het Open Lab Ebbinge is een proeftuin waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe manieren van bouwen voor tijdelijk leegstaande gebieden in en buiten steden. Het Open Lab Ebbinge moet zorgen voor alternatieven en stimuleert tegelijkertijd innovatie. Die innovatie krijgt onder meer gestalte in de vorm van 10 ‘pop-up’ paviljoens: leef-, kantoor- en werkomgevingen die snel gerealiseerd kunnen worden en zich bij uitstek lenen als tijdelijk onderkomen. Waar veel van de architecten kozen voor een oplossing op basis van zeecontainers, ontwikkelde architectenstudio Eggworks een slim, duurzaam en praktisch alternatief in de vorm van Lighthouse.

De naam van dit paviljoen verwijst naar de bedoeling van architect Joyce Kuiken van Eggworks : het creëren van een lichte, mobiele en gezonde woonomgeving die volledig demonteerbaar is. Het paviljoen combineert een comfortabele ruimte met duurzame bouw en bijzondere vormgeving en materialisering. Het lichte karakter komt ook tot uiting in de dragende blokken geëxpandeerd polystyreen (EPS) die het gebouwtje dragen, isoleren en stabiliseren. Een bijzonder karakter krijgt Lighthouse door de gekleurde polycarbonaat zijpanelen; translucente polycarbonaat panelen worden toegepast in grote kozijnen aan voor- en achtergevel. Deze panelen zijn voorzien van buisjes met water die zijn aangesloten op het WKO-net (warmte-koude opslag). Hiermee kan zowel duurzame warmte als koude worden opgenomen en tegelijkertijd het binnenklimaat in de ruimte erachter worden geregeld. Zo wordt met een minimum aan energie een comfortabel binnenklimaat gerealiseerd op gebied van licht, lucht en geluid.

Voor de gevelbekleding koos de architect voor het duurzame plaatmateriaal Medite Tricoya. De houtvezels van deze plaat zijn geacetyleerd, waardoor de MDF-plaat waterbestendig is en dimensioneel uiterst stabiel. Het resultaat is een plaat die niet rot en zelfs na langdurig contact met water nauwelijks werkt.

In ArchitectuurNL nummer 8 uit 2012 staat een artikel over containers als hippe bouwsteen, met o.a. Het gasfornuis, de buurman op het Open Lab Ebbinge. Op 24 maart en op 12 mei zijn er om 11 uur rondleidingen door het Ebbingekwartier, in combinatie met een bezoek aan de culturele broedplaats het Paleis.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie