Eerste steen voor EXPO Campus

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Eerste steen voor EXPO Campus

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-05-2023

Half mei werd de eerste steen gelegd voor de nieuwe, door MVRDV ontworpen, EXPO Campus. Hiermee is een start gemaakt met de transformatie van het Nederlands paviljoen voor de Expo 2000 tot multifunctioneel gebouw met kantoren en een restaurant. Het nieuwe gebouw wordt onderdeel van een eigentijdse, kleurrijke campus met 386 studentenstudio’s en vele gedeelde voorzieningen. De oplevering wordt verwacht in 2025.

Het paviljoen werd in 2000 door MVRDV ontworpen voor de Wereldtentoonstelling in Hannover. En nu mag dezelfde architect het gebouw transformeren. Bijzonder is ook dat het paviljoen oorspronkelijk maar honderd dagen zou zijn geopend. Alle hierna ontwikkelde visies konden helaas niet voorkomen dat het verval inzette. Maar zelfs als ruïne behield het paviljoen schoonheid en stevigheid: de bomen die de constructie dragen, bleven doorgroeien. Ook als ruïne bleek het paviljoen robuust.

Sluitende business case

Door veranderende omstandigheden – een oprukkende stad en de nabijheid van universiteiten – kon in 2020 wel een sluitende business case worden gemaakt. Het idee voor de EXPO campus was geboren en MVRDV werd opnieuw in de arm genomen. .

In het nieuwe ontwerp wordt het paviljoen getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw met kantoren die geschikt zijn voor startups en middelgrote bedrijven, flexibele werkplekken en een restaurant. Het oorspronkelijke ‘gestapelde landschap’-concept vormt hierbij het uitgangspunt en de onderste verdiepingen blijven behouden. De transformatie zorgt voor minder stikstofuitstoot dan bij nieuwbouw – een reden voor de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen om nu al het pre-certificaat goud voor duurzame stadswijken toe te kennen.

Nieuwbouw

De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwen die samen een ‘krans’ vormen om het paviljoen heen. Beide met getrapte daken met kleurrijke terrassen die uitkijken op het monument. Elk terras heeft een eigen kleur en programma, van tuin tot buitensportlocatie en bioscoop. In het negen verdiepingen tellende gebouw komen 386 studio’s voor studenten.

Het tweede gebouw telt zes verdiepingen en wordt een mobility hub met traditionele parkeerplaatsen maar ook met plekken voor deelauto’s, elektrische laadpalen en een fietsenstalling. Dit ter bevordering van duurzame mobiliteit voor studenten, docenten en werknemers van de bedrijven op de EXPO Campus.

De campus laat zien dat architectuur een motor van verandering kan zijn én dat zelfs ‘onmogelijke’ structuren op duurzame wijze om te vormen zijn tot gebruiksvriendelijke gebouwen die in dit geval zelfs het begin vormen van een geheel nieuwe wijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.