Energiepositieve villa in bosrijk gebied

Nieuws

Energiepositieve villa in bosrijk gebied

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-12-2017

Villa S, een ontwerp van RAU architecten, is gelegen in een bosrijk duinlandschap met veel reliëf. Het ontwerp volgt de maximale grenzen van het bestemmingsplan die zijn gebaseerd op de contouren van de oorspronkelijke jaren ‘60 woning.

Een belangrijke kwaliteit in het ontwerp zijn de opeenvolgende sequenties van verschillende ruimtes die ieder een verrassend zicht op de prachtige omgeving tonen. Het bos is continu aanwezig maar wordt steeds op een andere manier ervaren. De overgang naar dit bos is geleidelijk, een graduele overgang van privé naar openbaar. In de woning voelt het alsof het bos onderdeel is van de tuin. De hoogteverschillen in de tuin zijn opgelost in nieuwe glooiingen zodat de tuin vloeiend overgaat in de omgeving.

Indeling villa

Op de enigszins verzonken begane grond bevinden zich sauna, kantoor, logeerkamer en tuinkamer die via een trap langs de gevel een directe verbinding heeft met de erboven gelegen woonkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich tevens de eetkamer, keuken, speel- en tv-kamer. De doorlopende pui van de keuken en woonkamer biedt uitzicht op de tuin met zwembad en de omgeving. De tweede verdieping is bestemd voor slapen.

Energiepositief

Energie-opwekking vindt plaats door middel van een houtpelletkachel en zonnepanelen. De woning is energiepositief. Koude-opwekking wordt geactiveerd door een betonplaat onder de begane grond vloer. De zeer goed geïsoleerde woning is verder voorzien van een laagtemperatuur afgiftesysteem, emissie-vrije materialen, FSC-gecertificeerd hout, een hwa-buffering ten behoeve van tuinirrigatie. De woning is volledig vrij van chroom en PVC.

Projectgegevens

Ontwerp: RAU architecten: Michel Tombal, Marijn Emanuel, Henk Rebel, Bart Pieters, Martin van Kampenhout
Intereur:  Robbert-Jan Admiraal
Landschapsarchitect: Laplab, Rotterdam (Sander Lap)
Constructie: Breed-ID, Delft
Aannemer: VHR, Rotterdam
Oppervlakte villa: ca. 780 m2
Foto’s: Marcel van der Burg

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie