Boekpresentatie Jan Duiker, bouwkundig ingenieur

Evenementen

Boekpresentatie Jan Duiker, bouwkundig ingenieur

Door: Petra Starink | 28-06-2016

Op de TU Delft, Faculteit Bouwkunde wordt vrijdag 1 juli het boek Jan Duiker, bouwkundig ingenieur (1890-1935) Van warm naar koud door Herman van Bergeijk, gepresenteerd. Bij de presentatie zullen dr. Marie-Therese van Thoor, prof. dr. Carola Hein en prof. Michiel Riedijk spreken.

Bouwkundig ingenieur

Bouwkundig ingenieur Jan Duiker (1890-1935) wordt tot de belangrijkste architecten van ons land gerekend. Aanvankelijk samen met Bernard Bijvoet, en later alleen, stelde hij zich ten doel architectuur in overeenstemming te brengen met de nieuwste ontwikkelingen binnen de samenleving. Enkele van zijn bouwwerken hebben de monumentenstatus bereikt en zijn onderwerp van studie geweest.

Van warm naar koud

Over de positie van Duikers binnen de architectuurwereld valt nog het nodige te zeggen. Zijn werk heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt, waarbij – in overdrachtelijke zin – warm plaats moest maken voor koud. In de eerste werken is baksteen nog het dominante bouwmateriaal en vormt de haard meestal het middelpunt, terwijl later gewapend beton domineert en centrale verwarming of andere verwarmingssystemen worden toegepast. De gevel wordt gereduceerd tot een zo dun mogelijke scheidingswand tussen binnen en buiten.

Architectuuropvattingen

Het kille van de moderne techniek moest de mens harden. Groot belang hechtte Duiker aan ‘geestelijke economie’. Nieuwe wetenschappelijke inzichten, ontdekkingen en efficiënte productiewijzen wezen hem de weg naar zijn modernistische architectuur, die hij beschouwde als uiting van een kosmische orde. Het boek plaatst het leven en werk van Jan Duiker in een brede context en beschrijft hoe hij tot zijn vooruitstrevende architectuuropvattingen kwam.

Jan Duiker, bouwkundig ingenieur
Herman van Bergeijk
ISBN 97894600423
gebonden, 320 pagina’s
€ 24,50

Boekpresentatie: vrijdag 1 juli 2016 om 17.00 uur op de TU Delft, Faculteit Bouwkunde, zaal B (Julianalaan 134, Delft).

Beeld: uitgeverij van Tilt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.