Expo ‘Blik op Haarlem’

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

Expo ‘Blik op Haarlem’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-09-2023

Vanaf 22 september is bij zowel het ABC als het Frans Hals Museum de tentoonstelling ‘Blik op Haarlem – zand, water, vest, stad’. Met deze tentoonstelling toont het ABC hoe de ontwikkeling van Haarlem tot stand is gekomen. Uitgangspunt bij dit project zijn 17e-eeuwse schilderijen die door het Frans Hals Museum zijn uitgekozen voor een unieke tentoonstelling in dezelfde periode met Haarlemse stadsgezichten, getiteld Blik op Haarlem – Ruisdael Berckheyde Van Goyen.

De tentoonstelling zoomt in op enkele stads- en vergezichten van genoemde meesters en voegt een aantal ‘verdiepingslagen’ toe. De Haarlemse architectuur- en stadsfotograaf Chris Hoefsmit is daarvoor in de voetsporen van de 17de-eeuwse schilders getreden om het huidige stadsgezicht vast te leggen. Zo worden vanuit hetzelfde standpunt als de schilders toentertijd hebben ingenomen, de ruimtelijke ontwikkelingen door de tijd heen getoond. Denk bijvoorbeeld aan de stad gezien vanaf de zandrug in het westen (Ruisdael) of vanaf het water (Vroom), aan het zicht op de bolwerken en de vest (Van Goyen) of op het stadscentrum (Berckheyde).

Het ‘toen’ en het ‘nu’, schilderij en foto zijn dus naast elkaar geplaatst. Verschillen maar ook overeenkomsten worden zo zichtbaar en herkenbaar en bovendien toegelicht. Een verscheidenheid aan plattegronden duidt de onzichtbare stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen. Zo wordt zichtbaar welke invloed demografische en economische ontwikkelingen hebben en wat de opkomst van de industrie, de toegenomen mobiliteit, voedselproductie en toerisme doen met de stad en dus met het stadsgezicht.

Praktisch

22 september – 25 februari in het ABC Architectuurcentrum Haarlem
22 september 2023 – 7 januari in het Frans Hals museum

Het ABC Architectuurcentrum organiseert ook wandelingen, rondleidingen en thema-excursies rondom de tentoonstelling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.