Elephant realiseert woongebouw vanuit kopersopties.

Actualiteiten, Nieuws

Elephant realiseert woongebouw vanuit kopersopties.

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-09-2023

In de Amsterdamse wijk Westerpark West is een nieuw woongebouw opgeleverd genaamd Pepper, ontworpen door Elephant. Elephant heeft een architectonisch ontwerp gerealiseerd waarbij beeldbepalende keuzes als kopersopties zijn mee-ontworpen.

Alle 82 appartementen hadden voor de kopers de optie voor een groter raam, een extra raam, een groter balkon en de mogelijkheid tot een geïntegreerde plantenbak met berging in het balkon. Zo heeft de eindgebruiker niet alleen een nadrukkelijke stempel in de woonkwaliteit van de woning maar ook in de architectonische expressie van de gevels.

Peter van Gelder is project architect Elephant: “Bijzonder aan dit project is dat we de koper zelf een aandeel hebben gegeven in de woonkwaliteit, door meer buitenruimte, extra daglicht en uitzicht te bieden. Dit is opmerkelijk voor een woontoren, aangezien de gebruiker doorgaans pas betrokken raakt nadat vergunningen zijn verleend en de aannemer zijn werk heeft voltooid, en waarbij de gevel, en dus de woonkwaliteit, meestal niet meer aanpasbaar is”.

Parametrische toolbox

Elephant realiseerde deze mogelijkheid tot het maken van verschillende keuzes door gebruik te maken van een dynamische parametrisch 3D-model. Hierin zijn alle opties geïntegreerd om sturing te kunnen houden op alle mogelijke scenario’s. Het model toetste direct op de bouwfysische- en constructieve eisen.

Alle ontwerpscenario’s – van minimale tot maximale kopersopties – zijn eerst informeel goedgekeurd door de Welstandscommissie Amsterdam. Nadat de opties definitief waren vastgelegd met de koper is het eindresultaat formeel goedgekeurd. De kopersopties waren tegen een meerprijs af te nemen en zijn door 80% van kopers afgenomen.

Over Elephant

Elephant is actief in de architectuur en stedenbouw en ontwerpt publieke gebouwen, kantoren en residentiële gebouwen, zowel nieuwbouw, grootschalige transformaties als herstructurering van stedelijke gebiedsontwikkelingen. Gebouwen van Elephant zijn aantrekkelijk, maar bovenal gestuurd op haalbaarheid en kwaliteit.

Fotocredits: @emilehoens via @flardepartmentderschrift

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.