Expositie ‘De Meester van Haarlem’

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Expositie ‘De Meester van Haarlem’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-04-2023

ABC Architectuurcentrum Haarlem presenteert van 25 april tot en met 3 september de tentoonstelling over de transformatie van de voormalige ambachtsschool uit 1922 naar woongebouw ‘De Meester’. Architectenbureau INBO ontwierp de transformatie en maakte daarbij onder meer gebruik van foto’s en persoonlijke verhalen van oud-leerlingen en -leraren, opgetekend door Haarlemse fotografe Charlotte Bogaert.

In het monumentale schoolgebouw aan de Verspronckweg volgden duizenden jongvolwassenen een beroepsopleiding: van vliegtuigbouwer tot kapper. Nu heeft het gebouw met de realisatie van maar liefst 178 woningen een nieuw leven gekregen. INBO ontwierp samen met COD de transformatie van het gebouw uit 1922 dat met zijn indrukwekkende omvang een landmark in de stad is.

Foto’s en verhalen

Bij het ontwerp maakten de architecten onder meer gebruik van foto’s en persoonlijke verhalen van oud-leerlingen en -leraren, opgetekend door Haarlemse fotografe Charlotte Bogaert. Zij heeft de transformatie van de school sinds 2010 nauwgezet gevolgd en de school ‘geportretteerd’ voor een publicatie. Beelden van de geschiedenis maakte INBO ook zichtbaar in het gebouw.

Behoud monumentale details

Met de verbouwing behielden of herstelden architecten Rik Bakker en Niek Schouten zoveel mogelijk van de monumentale details. Bijvoorbeeld de brede gangen, het tegelwerk, de glas in lood ramen en de gewelfde plafonds. Ook besteedden zij veel aandacht aan het inpassen van balkons en buitenruimte zonder afbreuk te doen aan het gebouw. De bewoners ervaren dat ze in een schoolgebouw met geschiedenis wonen. Met de nieuwe woonbestemming van het gebouw en de toegevoegde nieuwbouw gaat deze plek de volgende honderd jaar tegemoet.

Expositie

Onder de titel ‘De Meester van Haarlem’ wordt in twee zalen van het ABC de geschiedenis en transformatie geschetst van het gebouw. Van het gebruik als schoolgebouw, het ontwerp, de eerste steenlegging, de leerlingen en de leraren, de veranderingen van het onderwijs, de leegstand tot en met tekeningen en recente foto’s van de woningen die nu in klaslokalen zijn gerealiseerd.

Afbeeldingen: INBO

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.