Metabolic – Iris van Herpen

Exposities

Metabolic – Iris van Herpen

Door: Jacqueline Knudsen | 04-11-2016

Op 3 november is met een feeërieke performance de expositie Metabolic geopend, samengesteld door modeontwerper Iris van Herpen over haar eigen werk. In een duistere Bergkerk in Deventer toonde een danser hoe het menselijk lichaam elektriciteit geleidt. Bewegend op een podium verbonden met een Tesla machine, stroomden bliksemschichten uit het hoofd, de vingers en voeten van de performer. Met deze performance van kunstenaar Carlos van Camp (NZ) opende destijds ook de show Voltage van Iris van Herpen in 2013.

Aansluitend aan de performance kreeg Iris van Herpen de prijs uitgereikt door Karin Sluis, directeur van ingenieursbureau Witteveen+Bos. De prijs bestaat uit een boek over haar werk, een geldbedrag en de expositie Metabolic, die t/m 4 december 2016 te zien is in de Bergkerk in Deventer.

Metabolic energy

Iris van Herpen stelde zelf de expositie samen uit diverse collecties: Capriole (2011), Micro (2012), Hybrid Holism (2012), Voltage (2013), Wilderness Embodied (2013), Hacking Infinity (2015), Lucid (2016), Seijaku (2016). In totaal selecteerde Van Herpen 11 jurken en 4 paar schoenen, die prachtig aangelicht staan opgesteld in de kerk. De moderne ontwerpen vormen een mooi contrast met de historische entourage. De ontwerpen tonen de wisselwerking tussen ambachtelijk handwerk en innovatieve technologie en materialen, die zo kenmerkend is voor haar werk. Op twee grote schermen worden diverse presentaties van collecties van de modeontwerper getoond.

De titel van de expositie, Metabolic, refereert aan de energie, die het resultaat is van alle processen in het lichaam die samenwerken om het gaande te houden. Energie is een thema dat in veel van haar collecties voorkomt. Metabolisme verwijst ook naar het werk van de Canadese architect Philip Beesley, waarmee Iris van Herpen regelmatig samenwerkt. Veel architecten inspireren Van Herpen, ze noemt naast Philip Beesley ook Zaha Hadid, Ben van Berkel, Rem Koolhaas, Julia Körner als inspiratiebronnen. Ze werkt graag samen met architecten, bijvoorbeeld de Belgische architect Isaïe Bloch, Benthem Crouwel architecten en Daniel Widrig, maar ook met kunstenaars en wetenschappers en ontwerpers uit andere disciplines. Zo komt ze tot telkens nieuwe materialen en technieken. Die ze dan ook weer prachtig vormgeeft en presenteert.

Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2016

De tentoonstelling METABOLIC in de Bergkerk is ingericht ter gelegenheid van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2016, die werd gewonnen door Iris van Herpen. De tentoonstelling is onderdeel van de prijs, naast een geldbedrag en een boek over het werk van de kunstenaar. De Kunst+Techniek-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het internationaal opererende ingenieursbureau Witteveen+Bos, dat het hoofdkantoor in Deventer heeft. Voor het eerst in het 15-jarig bestaan van de Kunst+Techniek-prijs staat mode centraal. De meer dan instrumentele toepassing van technologie in de ontwerpen van Iris van Herpen, deed de jury unaniem besluiten haar de prijs toe te kennen. ‘Ze combineert handwerk en technologie en haar werken zijn uniek en grensverleggend. Met haar innovaties levert zij een bijdrage aan de verduurzaming van de mode-industrie.’

Boek

Tegelijk met de opening en prijsuitreiking werd het boek over Iris van Herpen gepresenteerd. Het boek is onderdeel van de prijs en is een reflectie op het werk van Van Herpen’s door fotograaf Morgan O’Donovan. Iris van Herpen: ‘Morgan zoomt in op de details, kruipt in het materiaal op een bijna microscopisch niveau. Zijn foto’s zijn zo mooi, het is alsof je het materiaal echt kan aanraken en voelen.’
Het boek is in de Bergkerk te koop voor € 20

Expositie

Van 4 november t/m 4 december 2016
Di-wo-zo 11 – 17 uur
Do-vr-za 11 – 21 uur

Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer

Vrij toegankelijk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.