Nederlandse fietsontwerpen op Dutch Bike

Exposities

Nederlandse fietsontwerpen op Dutch Bike

Door: Petra Starink | 18-05-2017

Een fiets met een stalen 3d-geprint stalen frame, een fiets van volledig recyclebare kunststof, allemaal ontwerpen die te zien zijn op de expositie Dutch Bike in Arnhem. De expositie is onderdeel van Velo-City, het internationale congres op het gebied van het stimuleren van fietsgebruik in steden dat van 13-16 juni in Arnhem en Nijmegen wordt gehouden. De expositie Dutch Bike is samengesteld door Yksi Connect in Eindhoven.

Kunstzinnige  fietsobjecten

De 1e loopfiets stamt uit 1817. Twee wielen, frame, stuur en trappers zijn nog steeds de basis van en fiets maar ontwerpers zien steeds weer kansen voor vernieuwing. Innovaties op het gebied van materialen en productieprocessen bieden telkens weer nieuwe mogelijkheden. De expositie laat een aantal topmodellen, concept-bikes en autonome, bijna kunstzinnige fietsobjecten zien die een bron van inspiratie vormen voor nieuwe richtingen en nieuwe ideeën.

SmartBike

Dutch Bike toont de VanMoof SmartBike, een voorbode van ‘the connected bike’. Een ingebouwde chip of GPS-module helpt om een fiets te traceren en kan bovendien informatie geven over zowel de locatie als het gebruik in de tijd. En kanin combinatie met smartphone en apps, het fietsen veiliger en aangenamer maken. Bijvoorbeeld door middel van waarschuwingen voor gevaarlijke locaties of communicatie met verkeerslichten, straatverlichting of fietsenstalling.

Recyclebare kunststof

Ontwerpers spelen in op duurzaamheid bijvoorbeeld fietsen met een frame van hout of helemaal gemaakt van 100% recyclebare kunststof. Oude frames worden opgeknapt tot een vintage of urban fiets, een single speed of een fixed gear (fixie). Daarnaast geven ontwerpers onderdelen van een fiets soms een verassend tweede leven.

Lifestyle

Ook in de productie van fietsen is de trend van individualisering zichtbaar. Opvallend, eigenwijs, kleurrijk of juist bescheiden: we willen ons omringen met producten die ons op het lijf zijn geschreven en die onze identiteit en lifestyle reflecteren of uitdragen. Dat geldt in toenemende mate ook voor de fiets. Steeds meer keuze, en steeds meer maatwerk. Daarnaast geven ontwerpers op allerlei manieren de fiets en de fietser een steuntje in de rug om sneller te gaan, verder te komen, of meer te kunnen vervoeren. Zie de e-bikes en de bakfietsen. Ook veiligheid, comfort en een goede infrastructuur vormen belangrijke thema’s voor continue verbetering.

De expositie Dutch Bike is te zien van 9 tot en met 25 juni aan de Roggestraat 16 in Arnhem.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.