Gekleurde baffles sieren Van Gogh-plafond

Nieuws

Gekleurde baffles sieren Van Gogh-plafond

Door: Petra Starink | 28-06-2017

Het pronkstuk in het Meininger hotel Amsterdam City West is de vernieuwde lobby met een kleurrijk plafond met bijna 900 Contour baffles van Rockfon. Architect Christian Sandor Tschersich gebruikte Vincent van Gogh als inspiratiebron voor het parametrisch ontworpen plafond.

 Parametrische architectuur

Het Meininger Amsterdam City West is het eerste Meininger hotel in Nederland en kent sinds de start in 2012 een grote groei. Alle hotels kennen in hun inrichting een belangrijke rol toe aan de cultuur van de stad of het land waar ze zijn gevestigd. De Amsterdamse vestiging heeft Hollandse meesters als thema gekregen. Met dit thema als basis heeft de architect de hotellobby onder handen genomen. Tschersich is een fervent voorvechter van parametrische architectuur. In Nederland was hij betrokken bij The Wall langs de A2. In zijn visie bestaat elk ontwerp uit twee componenten. Enerzijds zijn dat de grote ontwerpbeslissingen voor wat betreft de vorm, de top down‐component. Daartegenover staat het systeem dat aan de hand van parameters en regels vormen en structuren creëert, het bottom up‐deel. Voor de lobby is een plafond ontworpen als een schilderij, waarbij de zware en kleurrijke post‐impressionistische penseelstreken van Van Gogh het meest tot zijn verbeelding zijn gekomen.

Akoestiek

Met een aantal parameters moest rekening worden gehouden. Een drukke lobby met veel harde materialen levert een akoestische uitdaging. Geluiddemping en –regulering vormde een eerste parameter. Logistiek vormde de tweede. De lobby kent drie zogenaamde ‘hotspots’, de receptie, het trappenhuis met de liften en de bar. Het plafond moet deze drie belangrijke locaties aanwijzen. Dat gebeurt op drie manieren. Met kleur, deze wordt feller als je dichter bij een hotspot komt. Met hoogte, het plafond hangt lager bij de hotspot en als derde de richting. Als ijzerschaafsel rond een magneet wijzen de baffles van Rockfon de weg naar de drie plekken met de meeste aantrekkingskracht in de lobby.

Gekleurde Baffles

Vogels Projecten B.V. uit Helmond heeft de baffles gehangen. Iedere baffle hangt net anders dan de vorige, zowel de hoogte als de richting varieert. De positie van elke baffle is individueel berekend aan de hand van een tekening en een excellsheet met coördinaten. In totaal 896 keer check en dubbelcheck want de kleur moest kloppen.

Beeld: Rockfon

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.