Genomineerden Amsterdamse Architectuurprijs 2023

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Genomineerden Amsterdamse Architectuurprijs 2023

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-03-2023

Op 18 maart zijn de tien genomineerde projecten voor de zestiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs 2023 bekend gemaakt. Op 10 mei reiken een vakjury en een publieksjury de AAP award uit aan de architect en opdrachtgever van het beste project dat afgelopen jaar is opgeleverd binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil initiatiefnemer Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

Om de uiteindelijke winnaar te bepalen, bezoeken een vakjury en een publieksjury op 24 maart de tien genomineerde projecten. Deze jury bestaat uit Najah Aouaki (econoom en stadsstrateeg voor creatieve en inclusieve steden), Jana Crepon (Partner/landschapsarchitect Inside Outside) en Frederik Vermeesch (Architect/Creatief directeur Rijnboutt).

De driekoppige publieksjury wordt gevormd door Marieke de Feyter (Programmamanager leren en ontwikkelen), Kai Ruchtie (Integraal mobiliteitsadviseur) en Donnie Muller (Lead Creatie bij iO Campus Amsterdam).

Genomineerden

De gebouwen die meedingen naar de AAP 2023 zijn (in alfabetische volgorde vermeld met naam project, architect, en opdrachtgever en waar relevant de landschapsontwerper, interieurontwerper of stedenbouwkundige):

 • De Burman, XOOMlab, Harvey Otten & Joost Vorstenbosch; VVE Burmandwarsstraat
 • De Jakoba, Studioninedots, Buro Sant & Co; Ymere
 • Fietsparkeergarage Stationsplein, Amsterdam, wUrck Architectuur, stedenbouw, landschap & infrastructuur; Gemeente Amsterdam (Verkeer & Openbare Ruimte; Ingenieursbureau)
 • Frederiksplein 1, Office Winhov; Egeria
 • Jakoba Mulderhuis, Powerhouse Company, Marc Koehler Architects, de Architekten Cie.; Hogeschool van Amsterdam
 • Jonas, IJburg, Orange Architects, Felixx Landscape Architects; Amvest
 • Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park, Office Winhov, Studio Linse; Amerborgh International
 • Sluishuis, BIG-Bjarke Ingels Group & Barcode Architects; BESIX Real Estate Development, VORM Ontwikkeling B.V.
 • Stadswerf Oostenburg, Ronald Janssen Architecten, Bastiaan Jongerius Architecten en Paul de Ruiter Architects, Dijk&co Landschapsarchitectuur, Urhahn Stedenbouw & Strategie; Stadswerf Oostenburg Ontwikkeling (Steenwell en VORM)
 • Wooncoöperatie De Warren, Natrufied architecture; Wooncoöperatie De Warren

Drie gespreksavonden in Pakhuis de Zwijger

In aanloop naar de uitreiking organiseert ARCAM drie gespreksprogramma’s rondom de nominaties. Dit gebeurt met architecten, opdrachtgevers, juryleden en andere experts vanuit Pakhuis de Zwijger op dinsdag 18 en 25 april en 2 mei 2023.

De feestelijke uitreiking van de zestiende van de Amsterdamse Architectuurprijs vindt plaats op woensdag 10 mei vanuit de Rode Hoed. Early Bird Tickets voor dit evenement zijn vanaf dinsdag 28 maart te koop.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.