Toren van organisch materiaal

Toren van organisch materiaal

Nieuws
Door: Petra Starink | 26-02-2014

Op de binnenplaats van het MoMA PS1 in New York wordt eind juni de Hy-Fi toren geopend. De stenen van deze toren zijn een mengsel van maïsafval en paddenstoelcellen. David Benjamin won met zijn Hy-Fi toren The Young Architect Award van het museum.

Organische materialen

David Benjamin is oprichter van de design- en onderzoeksstudio The Living en diende voor de wedstrijd het idee in om te bouwen met stenen gemaakt van paddenstoelen.  Benjamin baseert veel van zijn ideeën op biologische modellen. Voor Hy-Fi zullen twee soorten ‘bakstenen’ gebruikt worden: de eerste soort bestaat uit schimmels en maïsafval. De schimmels groeien op het maïsafval en zo ontstaan blokken in elke gewenste vorm. De tweede soort noem Benjamin ‘reflective’, omdat ze een spiegelende folie krijgen. Deze stenen worden bovenin de toren gebruikt en reflecteren het daglicht.

Constructie die ademt

De toren heeft een poreuze onderkant en een zwaardere, dichtere bovenkant. Koele lucht wordt vanaf onderin doorgelaten en bovenin wordt de warme lucht uit het gebouw gedrukt. De constructie ademt als het ware. Voor David  Benjamin is dit niet alleen een kunstproject, maar een radicaal andere wijze hoe  steden in de toekomst kunnen worden ingericht. Hij wil gebouwen maken die samenwerken met de natuur en daardoor beter presenteren onder stress. Een gebouw staat niet op zichzelf maar moet samen werken met de kracht van de wind en het water, zegt de kunstenaar.

De toren  zal eind juni in het Museum of Modern Art PS1 in |New York te zien zijn.


Bron, foto en video: The Living

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.