Glazen hotelkamer

Glazen hotelkamer

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 02-06-2015

Architect Jasper Spigt van domainarchitecture heeft de ontwerpwedstrijd voor een glazen hotelkamer, uitgeschreven door AGC en Van der Valk gewonnen. In zijn ontwerp organiseert Spigt de verschillende functies van de hotelkamer met een enkele, gevouwen glazen wand.

In zijn ontwerp ‘Through the Looking Glass’ heeft architect Jasper Spigt een enkele glazen wand door de beschikbare ruimte in het Van der Valk-hotel in Tiel gevouwen. Door dezelfde wand uit te voeren in steeds ander glas doorzichtig, mat, energieopwekkend, spiegeld, met verlichting of met kunst erin is deze in staat steeds een andere functie te vervullen. Op de ene plek scheidt een mat glazen wand de zitruimte van de badkamer, even verder vouwt de wand zich met ‘sterrenhemel’ rond het bed. De veelzijdigheid van glas als materiaal te tonen was de opdracht in deze ontwerpwedstrijd. Jasper Spigt weet door de inzet van glas de typologie van de hotelkamer te vernieuwen, aldus de jury.

Jasper Spigt ontvangt een geldprijs van € 2.000,–. AGC Glass en Van der Valk zullen met de winnaar in gesprek treden over de uitvoering van zijn ontwerp en streven ernaar de hotelkamer dit jaar nog in het Van der Valk-hotel in Tiel te realiseren.

Colorize your stay van Kees Marcelis

Runner-up is het ontwerp ‘Colorize your stay’ van Kees Marcelis Studio Arnhem (Kees Marcelis, Judith Westgeest en Frank ten Westeneind) in samenwerking met Alverre Techniglas. In dit ontwerp zijn gekleurde en gevouwen glazen wanden achter elkaar geplaatst om de ruimte van de hotelkamer te organiseren. De glazen wanden worden daarbij naar achteren toe steeds hoger. Door iedere glazen wand een andere kleur en andere bewerking mee te geven, kan volgens de jury een fascinerend spel ontstaan van overlappende glazen wanden.

Arcade van architect Tjeerd Bloothoofd

De eerste eervolle vermelding is het ontwerp ‘Arcade’ van architect Tjeerd Bloothoofd van Bloot Architecture. In zijn ontwerp voor de hotelkamer heeft Bloothoofd een serie achter elkaar staande glazen kaders geprojecteerd. Zeker dwars of diagonaal door de kamer kijkend levert dit volgens de jury een boeiend spel van overlappende glazen vlakken op. Sterk vindt de jury ook het voorstel om een glazen wand niet tegen, maar op korte afstand van de bestaande tussenmuur te plaatsen – deze wand wordt hierdoor slim bij het spel van doorzichten betrokken. In de ogen van de jury kleven aan het ontwerp wel enkele praktische bezwaren. De uitstraling wordt voor een hotelkamer ook als net te zakelijk betiteld. Bloothoofd won afgelopen jaar de Jonge Architectenprijs.

Cocon van architect Zico Lopes

De tweede eervolle vermelding gaat naar het ontwerp ‘Cocon’ van architect Zico Lopes van Studio ZicoLopes. In zijn ontwerp zijn glazen wanden door de twee kamers gekruld en vormen deze als het ware twee glazen slakkenhuizen. Alle functies van de hotelkamer hebben een plek gevonden in de langgerekte ruimte tussen de glazen wanden. De ene gekrulde wand eindigt bij het bed, de andere gekrulde wand culmineert in het toilet. Een aantal juryleden was zeer gecharmeerd van de radicaliteit van het ontwerp en de gedurfde inzet van glas. Maar het ontwerp kent ook een aantal onoverkomelijke praktische bezwaren.

Voor de ontwerpwedstrijd zijn 70 ontwerpen ingezonden. De ontwerpwedstrijd was georganiseerd door AGC en Van der Valk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.