Google Earth Art

Google Earth Art

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 10-09-2014

Gezien in kasteel Chambord: een expositie van schilderijen en sculpturen van Philippe Cognée, die zijn gebaseerd op beelden van Google Earth. De kunstenaar heeft een bijzondere techniek, hij projecteert foto’s op het doek en schetst de contouren, die hij vervolgens invult met ‘encaustic’ (een mengsel van bijenwas en pigmenten), daarover komt een transparante film die wordt verwarmd met een strijkijzer. Deze bewerking maakt  de was vloeibaar, waardoor lijnen en kleuren overvloeien in elkaar en de onderliggende tekening vervormt, een effect dat iets weg heeft van blurring. Wanneer de film weer wordt losgetrokken van het doek, scheuren deeltjes van de verf  van het oppervlak en ontstaat een soort craquelé. Het resultaat is een bijzonder spanningsveld tussen het realisme van de foto’s en de ruimte die de kunstenaar door zijn bewerking biedt voor eigen invulling van de beschouwer.

In de expositie onder andere werken die Cognée heeft gebaseerd op beelden van Google Earth en Google Street View, met beelden van steden, straten en stedelijke architectuur, o.a. New York en Chicago. Philippe Cognée is gefascineerd door deze nieuwe manier van het vastleggen van de de stedelijke ruimte, de verticale beelden van Google Earth laten de stad op een totaal nieuwe manier zien. Het perspectief is afgevlakt en het gebruikelijke horizontale verdwijnpunt is verdwenen.

Met zijn techniek waarin kleur en omtrek samensmelten, transformeert de kunstenaar de steden in instabiele constructies. De monumentaliteit van gebouwen wordt bedreigd door een oprukkend verval. In al zijn werk zet Cognée bouwen/scheppen tegenover afbraak en verval, verticaal tegenover  horizontaal, alsof een schijn van evenwicht slechts kan worden bereikt door confrontatie van tegengestelde krachten.

In totaal zijn in de zomer van 2014 zestig werken geëxposeerd op de tweede verdieping van het kasteel.  Een deel van de expositie van Philippe Cognée  is ook (permanent) tentoongesteld op de website van het Google Cultural Insitute.

Tentoonstelling tot 12 oktober 2014 te zien in Kasteel Chambord

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.