Groningen krijgt circulair en ernergieleverend leer-werkbedrijf

Nieuws

Groningen krijgt circulair en ernergieleverend leer-werkbedrijf

Door: Petra Starink | 04-01-2021

In Groningen krijgt het maatschappelijk leer- en werkbedrijf Iederz een circulaire en energiezuinige nieuwe huisvesting. De Unie Architecten won in combinatie met BAM Bouw en Techniek – Regio Noord de aanbesteding voor realisatie van het nieuwe gebouw. De nieuwe huisvesting wordt helemaal toegespitst op de doelgroepen: veel groen, veel daglicht, veilig en met een zeer heldere routing.

Slim organiseren van verschillende ruimtes

Doel van de nieuwe huisvesting van iederz is een werk- en leeromgeving bieden voor uiteenlopende doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gebouw is dan ook helemaal ontworpen voor de gebruiker: productiehallen, magazijn, bedrijfsrestaurant, kantoren en ruimtes voor logistieke en technische dienst zijn zo georganiseerd dat je precies weet waar je bent en waar je zijn moet. Door het situeren van de entree aan de doorgaande route en het slim organiseren van de verschillende ruimtes ontstaat er voor de gebruikers één eenvoudige, veilige route van bushalte tot werkplek en terug.

Veel daglicht

De gebouworganisatie biedt naast overzicht en veiligheid vooral ook veel groen, daglicht en contact met de omgeving. Brede binnenstraten langs de gevel leiden naar de productiehallen en zorgen dat er ook op de werkplek veel daglicht is. Het groen langs de gevel biedt, samen met het groen dat aan de directe omgeving wordt toegevoegd, een aangenaam uitzicht en een prettige sfeer.

Transparante gevel

Het bedrijfsrestaurant is gesitueerd aan de transparante gevel en biedt zowel teruggetrokken ruimtes als uitzicht op de omgeving. De nieuwe huisvesting van iederz biedt beschutte werkplekken én maakt contact met de omgeving: geborgen, maar midden in de maatschappij. Hiermee sluit het gebouw aan op de filosofie van iederz om de weg naar regulier werk te allen tijde open te houden.

Groen en energiezuinig

De nieuwe huisvesting van iederz wordt gasloos, energiezuinig en aanpasbaar op nieuwe doelgroepen en werksoorten. Ook draagt de nieuwbouw bij aan het verlagen van de hittestress-uitdaging van de stad Groningen: de buitenruimtes zijn groen, de parkeerruimte krijgt extra groen en is waterdoorlatend en het dak en de fietsenberging zijn voorzien van mos en bufferen hemelwater. De oplevering van de nieuwbouw is gepland in het 4e kwartaal van 2022.

Beeld: De Unie Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.