Energiehub050 van de Unie Architecten opgeleverd

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Energiehub050 van de Unie Architecten opgeleverd

Door: Marjolein de Wit - Blok | 18-12-2023

Begin december leverde BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Noord het gebouw voor Energiehub050 op aan het Alfa-college Groningen. Energiehub050 is ontworpen door De Unie Architecten als een unieke tijdelijke leeromgeving met vele circulaire en duurzame toepassingen. Het volledig demontabele gebouw levert een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van Noord-Nederland om koploper te zijn in de energietransitie.

Noord-Nederland wil in 2035 volledig overgeschakeld zijn op duurzame en CO2-neutrale toepassingen. Om deze doelstelling te behalen werken de Mbo-scholen Alfa-college, Noorderpoort en Terra MBO samen met diverse partners uit het bedrijfsleven en de overheid om Energiehub050 te realiseren. Energiehub050 is een proef- en oefencentrum dat ook zelf het voorbeeld geeft voor het toepassen van hernieuwbare energie, het gebruik van innovatieve materialen en circulair bouwen.

Bouwteam

Tijdens de realisatie van het nieuwbouwproject Energiehub050 werkten BAM en de Unie Architecten samen als bouwteampartner waarin BAM verantwoordelijk was voor de bouw- en installatiewerkzaamheden en de Unie Architecten voor het ontwerp.

Energiehub050 ligt op een kavel van 2.000 m2 aan het Hoendiep in Groningen en bestaat uit circa. 800 m2 bvo dat uit te breiden is met circa 200 m2 bvo. Naast het duurzame en circulaire karakter, is het gebouw volledig van hout gebouwd én is tijdelijk. Dit betekent dat het gebouw uiterlijk zeven tot acht jaar in deze vorm op de huidige locatie staat. Met dit gegeven is het gebouw zo ontworpen dat het eenvoudig is om te demonteren, te verplaatsen en dat alle materialen herbruikbaar zijn.

Duurzaamheid

BAM heeft bij het realiseren van dit project zo veel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen afkomstig van donorgebouwen. Verder zorgen bouwkundige middelen zoals een dakoverstek en slimme indeling van de gevel, voor een transparant, uitnodigend gebouw met een van nature aangenaam, gezond binnenklimaat. Het dak zorgt voor energieoogst, hemelwaterretentie en natuurlijke ventilatie. Het groen aan de natuurinclusieve gevel zorgt voor een aangename uitstraling naar alle kanten en prettig gefilterd daglicht binnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.